Antena 3 CNN Conferinţe Număr uriaș de cazuri de tuse convulsivă în ultima perioadă: ”Fenomenul se întâmplă în multe țări europene”

Număr uriaș de cazuri de tuse convulsivă în ultima perioadă: ”Fenomenul se întâmplă în multe țări europene”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:53 26 Mar 2025 Modificat la 12:53 26 Mar 2025
copil care tuseste cu mama langa el
Vaccinul gripal este decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate – fie integral pentru categoriile vulnerabile, fie în proporție de 50%. Foto: Getty Images

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva bolilor grave, prevenind anual aproape 3 milioane de decese și reducând semnificativ costurile tratamentelor. Cu toate acestea, în România, rata de vaccinare a scăzut alarmant în ultimii ani, ajungând la un nivel de alertă.

Situația îngrijorătoare a răspândirii bolilor transmisibile și soluțiile necesare au fost discutate în cadrul conferinței „ROMÂNIA ÎN ALERTĂ – BOLILE TRANSMISIBILE SCAPĂ DE SUB CONTROL”, organizată de Antena 3 CNN.

„Vaccinarea antigripală până în urmă cu un an și jumătate era asigurată prin Programul Național de Vaccinare pentru grupele de risc. Însă din august 2023, vaccinul gripal este decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate – fie integral pentru categoriile vulnerabile, fie în proporție de 50% pentru persoanele peste 45 de ani”, a explicat Anca Sârbu, directorul Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Specialistul a subliniat că, în ultima perioadă, activitatea gripală a fost mai intensă decât în anii precedenți, însă acest fenomen nu este specific doar României, ci se manifestă la nivel european și global.

„Rata scăzută de vaccinare îngrijorează toate țările Uniunii Europene. Dacă analizăm rapoartele Centrului European pentru Controlul Bolilor, observăm că multe state membre au înregistrat creșteri semnificative ale cazurilor de gripă și rujeolă. Deși România este pe primul loc la cazurile de rujeolă, și alte țări europene se confruntă cu această problemă”, a mai spus ea.

În plus, sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024 au fost marcate de o creștere a cazurilor de tuse convulsivă, cu Cehia raportând cea mai mare epidemie din ultimii 60 de ani.

Intensificarea circulației virusurilor respiratorii este un fenomen observat în toate țările UE, iar specialiștii atrag atenția că măsurile de prevenție, în special vaccinarea, trebuie prioritizate pentru a evita noi epidemii.

×
x close