La 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, Antena 3 CNN a organizat un eveniment de excepție la Drobeta Turnu Severin. Elevii și tinerii din oraș au avut ocazia să descopere opera eminesciană prin activități inedite, care au îmbinat tradiția cu tehnologia.
Participanții au explorat o bibliotecă virtuală dedicată lui Eminescu, au luat parte la un spectacol de muzică și poezie și la un cenaclu literar-istoric. Însă, cel mai captivant moment pentru tineri a fost experiența de a deveni, pentru o zi, jurnaliști în mini-studioul Antena 3 CNN.
Atelierele au fost coordonate de realizatoarea TV Ana Iorga, care i-a invitat pe participanți să învețe secretele meseriei de reporter și să simtă cum este să lucrezi într-o redacție.
„Veți participa la un mic curs de televiziune. Învățăm să fim reporteri, gazde de dezbateri, avem și un prompter aici. Cine dorește să încerce, îl aștept alături de mine să exersăm puțin. Pe urmă, veți avea un curs cu Adrian Șonka, astronom, care vă va vorbi despre stele și cer,” a spus Ana Iorga.
Un moment inedit al evenimentului a fost adaptarea lumii lui Eminescu la era digitală. Elevii au simulat știri și postări ale contemporanilor poetului pe rețelele sociale, demonstrând că opera și contextul în care a trăit Eminescu pot fi înțelese și prin lentile moderne.
„Să vedem ce au zis criticii români despre succesul lui Eminescu. Citim pe pagina de Facebook a lui George Călinescu o postare emoționantă: Luceafărul este mai mult decât o simplă poveste de dragoste. Acest poem este vârful operei eminesciene”, a ”transmis” o elevă.
De asemenea, participanții au învățat cum să prezinte o știre, simulând reportaje în direct. „Mie mi s-a părut foarte frumos și cred că, atunci când voi fi mare, o să mă fac reporter,” a declarat una dintre fete după experiență.
Managerul Palatului Culturii Teodor Costescu a subliniat importanța unor astfel de evenimente interactive:
„Metodele digitale sunt extraordinare pentru generațiile actuale de elevi și liceeni. Astfel, Mihai Eminescu devine prietenul copiilor și al profesorilor, iar interactivitatea este cheia apropierii de operele sale.”