Antena 3 CNN Actualitate Zece trucuri care te-ar putea ajuta să dormi bine când e cald în casă

Zece trucuri care te-ar putea ajuta să dormi bine când e cald în casă

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 17:32 24 Iun 2024 Modificat la 18:51 24 Iun 2024
canicula
Trucuri pentru a dormi bine noaptea când e caniculă. Sursa foto: Gettyimages | Antonio_Diaz

Temperaturile mari din România îi afectează pe români nu doar în timpul zilei, atunci când își desfășoară activitățile, ci și în timpul nopții, atunci când sunt nevoiți să doarmă. Însă, din cauza căldurii, unora le este foarte greu să facă acest lucru. Iată câteva trucuri pentru a reuși să dormi bine când e cald în casă, potrivit bbc.com.

1. Evită somnul de după-amiază

Vremea caldă ne poate face să ne simțim letargici pe parcursul zilei. Asta pentru că folosim mai multă energie pentru a ne regla temperatura internă. Dar dacă somnul tău este perturbat noaptea, evită să dormi după-amiaza. Când este cald, somnolența poate fi prețioasă, așa că păstreaz-o pentru ora de culcare.

2. Păstrează-ți rutina

Vremea caldă te poate încuraja să îți schimbi obiceiurile. Nu o face. Acest lucru poate perturba somnul. Încearcă să respecți ora de culcare și rutina obișnuită. Fă lucrurile pe care le faci de obicei înainte de culcare.

3. Menține dormitorul răcoros

Ține cont de măsurile de bază și asigură-te că dormitorul tău este cât mai răcoros posibil pe timpul nopții. Pe parcursul zilei, trage perdelele sau jaluzelele pentru a ține soarele afară. Asigură-te că închizi ferestrele pe partea însorită a casei pentru a împiedica intrarea aerului cald. Deschide toate ferestrele înainte de culcare pentru a crea un curent de aer.

4. Folosește așternuturi de pat subțiri

Redu cantitatea de așternuturi de pat, dar păstrează la îndemână cearșafuri subțiri. Cearșafurile din bumbac subțire vor absorbi transpirația. Oricât de cald este în dormitorul tău, temperatura corpului va scădea pe timpul nopții. De aceea, uneori ne trezim simțindu-ne reci.

5. Răcește-ți șosetele

Utilizarea chiar și a unui ventilator mic poate fi benefică atunci când e cald, mai ales când este și umiditate. Ventilatorul ajută la evaporarea transpirației și facilitează reglarea temperaturii interne a corpului. Dacă nu ai un ventilator, încearcă să umpli o sticlă cu lichid rece ca gheața. Alternativ, răcește-ți șosetele în frigider și pune-le pe tine. Răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii și a corpului.

6. Hidratează-te

Bea suficientă apă pe parcursul zilei, dar evită să bei cantități mari înainte de culcare. Probabil nu vrei să te trezești însetat - dar nici nu vrei să faci o excursie suplimentară la baie în primele ore ale dimineții.

7. Fii atent la ce bei

Atenție la băuturile răcoritoare. Multe conțin cantități mari de cofeină, care stimulează sistemul nervos central și ne face să ne simțim mai treji. Evită să bei prea mult alcool. Mulți oameni beau mai mult când vremea este caldă. Alcoolul ne poate ajuta să adormim, dar favorizează trezirea devreme și o calitate mai slabă a somnului în general.

8. Rămâi calm

Dacă îți e greu să adormi, ridică-te și fă o activitate care te calmează. Încearcă să citești, să scrii, etc. Doar asigură-te că nu folosești, telefonul sau nu te joci - lumina albastră ne face să ne simțim mai puțin somnoroși și activitatea este stimulantă. Întoarce-te în pat când te simți somnoros.

9. Gândește-te la copii

Copiii sunt de obicei somnoroși, dar pot fi foarte sensibili la schimbările de „stare" și rutină ale familiei. Băile călduțe pot ajuta înainte de culcare pe vreme caldă. Asigură-te că orele obișnuite de culcare și baie nu sunt ignorate doar pentru că este cald. Asigură-te că nu sunt prea reci, deoarece acest lucru va stimula circulația (modul corpului de a se menține cald).

10. Depășește situația

Majoritatea dintre noi avem nevoie de aproximativ șapte până la opt ore de somn de bună calitate în fiecare noapte pentru a funcționa corespunzător. Dar amintește-ți că majoritatea oamenilor pot funcționa bine după una sau două nopți de somn perturbat. Deși s-ar putea să căscăm mai des decât de obicei, probabil vom fi bine.

Aceste sfaturi au fost bazate pe sugestiile profesorului Kevin Morgan, fost director al Unității de Cercetare Clinică a Somnului de la Universitatea Loughborough, și Lisa Artis, de la Consiliul Somnului.

×
Etichete: canicula somn
TOP articole
x close