Cel mai aşteptat om de la summitul NATO, preşedintele Rusiei Vladimir Putin, a sosit joi seară pe aeroportul Henri Coandă, din Otopeni. Liderul de la Kremlin a fost întâmpinat de ministrul de Externe Adrian Cioroianu. Vladimir Putin este primul preşedinte rus care vine în România după 1990. În cursul zilei de joi, la Bucureşti a ajuns şi ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, cel care a confirmat în repetate rânduri participarea liderului de la Kremlin la summit. Prezenţa lui Putin în România se anunţă una tensionată, dat fiind faptul că preşedintele moscovit nu agreează ideile de securitate ale Alianţei Nord-Atlantice.
IMAGINI DE LA ATERIZAREA PREŞEDINTELUI RUS:
Liderul de le Kremlin se opune amplasării unui scut antirachetă în vecinătatea Rusiei, invocând faptul că americanii ar putea să îi spioneze teritoriul. Această problematică s-a tranşat însă în favoarea Rusiei încă dinaintea aterizării aeronavei lui Putin la Bucureşti. Şi asta pentru că, în cursul zilei de joi, liderii NATO au anunţat că amână luarea unei decizii în privinţa creării unui scut anti-rachetă în Europa pentru anul 2009.
Reprezentaţii celor două mari puteri mondiale, preşedintele SUA, George Bush şi Vladimir Putin, nu se vor întâlni pe teritoriul românesc. Stafful acestora a anunţat deja că mult aşteptatul eveniment se va produce la Soci, pe 6 aprilie.
Presa rusă nu aminteşte de vizita liderului de la Kremlin la Bucureşti, ci se axează pe întâlnirea cu Bush. Un document comun care va include şi problemele privind scutul antirachetă va fi semnat de către preşedintele Rusiei şi cel al SUA.
?Experţii lucrează din greu la un document pentru o cooperare strategică între Rusia şi SUA. Documentul va include şi problema privind apărarea cu rachete?, a declarat sursa citată de presa rusă. Acesta a continuat precizând că viitoarea întâlnire va constitui o adevărată ?hartă a traiectoriei pe care o vor urma şi viitorii preşedinţi ai celor două ţări?.
Bush a declarat marţi că nu va exista o înţelegere cu Moscova în privinţa retragerii sprijinului american pentru aderarea la NATO a Georgiei şi Ucrainei, în schimbul unui accept al Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în Europa. Cu toate astea, presa srtăină vorbeşte despre primul mare eşec din istoria summitului NATO înregistrat de SUA tocmai la acest capitol: Bush nu a reuşit să-şi convingă partenerii să acorde invitaţia de aderare la Alianţă celor două state. Georgia şi Ucraina mai au de aşteptat până în luna decembrie, când vor avea loc noi discuţii privind intrarea lor în NATO.
TEMELE PE CARE LE VA ABORDA PUTIN LA BUCUREŞTI
Citiţi şi VLADIMIR PUTIN, SEX SIMBOL ŞI CONDUCĂTOR IUBITAntena3.ro