În Sinaxarul ortodocs scrie că în Vinerea Mare se prăznuiesc Patimile Domnului Iisus Hristos: loviturile, insultele, batjocurile, haina de porfiră, faptul că a fost obligat să bea oţet, piroanele, suliţa şi moartea. Vinerea Patimilor, sau Vinerea Mare, este ziua în care Iisus Hristos, arestat fiind, a fost dus la guvernatorul roman Pilat din Pont iar acesta L-a trimis la Caiafa.
Sub pretextul că iudeii nu au voie să ucidă, a ajuns din nou la Pilat care a lăsat poporul să decidă, iar evreii au cerut rastignirea. Iisus a pornit cu cununa de spini pe cap şi Crucea în spate pe drumul Golgotei. La ieşirea din cetate, Domnul a căzut. Atunci, ostaşii romani l-au obligat pe Simon Cirineul să-i ducă Crucea. O femeie pe nume Veronica i-a dat o năframă albă cu care şi-a şters sudoarea şi pe care s-a imprimat chipul lui Iisus Hristos, pictat astăzi în biserici. Ostaşii L-au răstignit pe Iisus Hristos pe Cruce şi i-au bătut piroane în mâini şi picioare, au pus o tăbliţă pe Cruce pe care era scris: ?Iisus Nazarineanul Împăratul Iudeilor!".
După Scriptură, Iisus Hristos a fost răstignit ?la ceasul al treilea", adică dimineaţa, la ora 9.00, şi ?pe la ceasul al nouălea", respectiv, ora 15.00, a strigat: ?Eli, Eli, Eli, lama sabactani?" - adică: ?Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?". Tot în textele sfinte scrie că Iisus Hristos a mai spus - Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu, după care a murit. În seara aceasta, creştinii ortodocşi participă la Prohod.
Tot în Vinerea Mare se scoate şi se aşază pe masa din faţa Altarului Sfântul Epitaf - o ţesătură pe care este pictată aşezarea Mântuitorului în Sfântul Mormânt. Credincioşii trebuie să îngenuncheze de trei ori. La sfârşitul slujbei, preotul ia pânza şi înconjoară biserica de trei ori şi se ţine post negru. Pentru catolici, în Vinerea Mare, suveranul pontif va oficia slujba Patimilor în biserica de la Vatican, urmată de tradiţionalul drum al crucii de la Colosseum, în centrul oraşului Roma.
Antena 3