
Un săpun ştanţat cu figura lui Nicolae Ceauşescu a fost scos la vânzare pe site-ul unei societăţi sub denumirea "omagiu Ceauşescu". Iar oficialii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au anunţat joi iniţierea unui denunţ penal împotriva societăţii APOLLO CHEIA S.R.L. care a "promovat, în public, cultul persoanelor vinovate de genocid contra umanităţii şi de crime de război".
Reprezentanţii de la IICCMER au identificat pe o platformă de comercializare produse din săpun ştanţate cu figura fostului dictator. Acestea erau vândute sub denumirea "omagiu Ceauşescu". Denunţul a fost depus la Parchetul Judecătoriei Baia Mare.
"Comunicăm inițierea unui denunț penal împotriva societății APOLLO CHEIA S.R.L., ca urmare a acțiunilor de «promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război», conform art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002. Denunțul a fost depus la Parchetul Judecătoriei Baia Mare. În urma unei analize, IICCMER a identificat pe platforma de comercializare (...) produse din săpun ștanțate cu figura fostului dictator Nicolae Ceaușescu, vândute sub denumirea «omagiu Ceaușescu».
IICCMER subliniază importanța demersului: Activitățile care promovează cultul personalității unor figuri istorice vinovate de crime împotriva umanității pot crea o stare de pericol față de demnitatea umană și valorile fundamentale ale societății", au transmis oficialii IICCMER pe Facebook.
În postarea de pe Facebook a celor de la IICCMER s-au mai precizat următoarele aspecte: "Totodată, se atrage atenția asupra impactului pe care astfel de produse și mesaje le pot avea asupra generațiilor actuale și viitoare. Pentru a sprijini acest demers, IICCMER a pus la dispoziția organelor competente toate informațiile și dovezile necesare, inclusiv fotografii ale produselor și capturi de ecran ale recenziilor postate de consumatori, care demonstrează interesul crescut pentru achiziționarea lor".
Mesajul de pe ambalajul produsului subliniază atitudini admirative faţă de un personaj cunoscut pentru responsabilitatea sa în săvârşirea unor acte de violenţă şi opresiune, inclusiv genocid, aşa cum a fost stabilit prin sentinţa Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti din 25 decembrie 1989.
Postarea de pe Facebook se încheie cu declaraţia președintelui executiv al IICCMER Daniel Șandru: "Este esențial să ne amintim de trecutul nostru și să nu permitem glorificarea unor personaje care au marcat istoria României prin acte de barbarie și opresiune. Acest demers vine în sprijinul memoriei victimelor și al adevărului istoric".