Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent sâmbătă seara în Piaţa Universităţii, acolo unde îl aşteptau aproximativ 1.000 de persoane. Băsescu şi-a început discursul spunând că Piaţa Universităţii rămâne să reprezinte pentru democraţie kilometrul 0. ?Ceea ce a început pe 19 aprilie s-a terminat bine, pentru că aşa au vrut românii?, a subliniat preşedintele. Traian Băsescu a continuat spunând că ?58% din electoratul PNL care s-a prezentat la vot a votat împotriva deciziei lui Tăriceanu, 25% din electoratul PSD a votat împotriva lui Iliescu şi 58% din electoratul lui Verestoy Atilla şi Marko Bela au votat pentru rămânerea mea în funcţie?.
Preşedintele a dat asigurări că niciodată nu va negocia interesele poporului român. La sfârşitul discursului său, Traian Băsescu a lansat o propunere inedită către oamenii veniţi în Piaţa Universităţii: ?Dincolo de a vorbi la televizor, vă propun ca o dată la trei luni să ne vedem în Piaţa Universităţii, în ultima sâmbătă la, ora 17.00, la fiecare trei luni, pentru raportul preşedintelui în faţa românilor?.
La închiderea urnelor, Traian Băsescu a susţinut un discurs prin care a asigurat că îşi va continua reformele începute în 2004.
Discursul lui Traian Băsescu
?Am convingerea că se va atinge pragul de 50% în ceea ce priveşte prezenţa la urne?, a declarat preşedintele suspendat Traian Băsescu de la sediul Partidului Democrat, în contextul în care datele vehiculate cu privire la prezenţa la vot au indicat un număr scăzut de români. ?Din realităţile actuale, constat că am un milion de voturi mai mult decât în 2004, la alegeri?, a mai spus Traian Băsescu, după aflarea rezultatelor sondajelor.
?Împotriva mea s-au coalizat 5 partide. Cred că au obţinut cam puţine procente având în vedere efortul pe care l-au depus, dar îi asigur că apreciez acest efort şi consider că am obligaţia să respect tot ce înseamnă partid politic care nu e în afara legii?, a precizat Băsescu.
Tăriceanu: ?Românii îi dau lui Traian Băsescu o a doua şansă?
Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că prezenţa de astăzi la votul pentru referendum a demonstrat că preocupările românilor sunt cu totul altele decât cele ale preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Tăriceanu a subliniat că ?românii îi dau lui Traian Băsescu o a doua şansă?.
?Voi acţiona în spirit de colaborare cu Preşedinţia?
De mâine, toate instituţiile trebuie să se concentreze pe agenda populaţiei, lucru pe care Guvernul l-a făcut şi cât timp preşedintele a fost suspendat, a mai adăugat premierul. În ceea ce priveşte viitorul relaţiei dintre cei doi, premierul a susţinut că ?voi acţiona în spirit de colaborare între Guvern şi Preşedinţie în interesul României. România va putea să progreseze numai dacă va demonstra că este o naţiune unită?, şi-a încheiat el disursul.
Mircea Geoană: ?Victoria lui Traian Băsescu este una fără glorie?
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cu o largă majoritate în Parlament reprezintă în sine o sancţiune pe care votul de astăzi nu o poate anula. ?Victoria lui Traian Băsescu este una fără glorie, iar pretenţia că va transforma acest scor modest într-o agendă ne arată că Traian Băsescu nu pare să fi înţeles mare lucru din lecţia acestui referendum. Legitimitatea lui este profund afectată, deşi Băsescu se întoarce la Cotroceni?, a avertizat Geoană.
Dan Voiculescu: ?Traian Băsescu intră în normalitatea României?
O primă reacţie a venit din partea PC. Liderul conservator Dan Voiculescu a declarat că ?Traian Băsescu intră în normalitatea României?. ?Felicitări domnule preşedinte, mare atenţie la ce faceţi în continuare pentru că PC rămâne cu ochii pe dumneavoastră şi vă vor sancţiona atunci când vă ieşiţi din atribuţiuni?, a subliniat preşedintele PC. Voiculescu l-a rugat pe preşedintele Băsescu să fie responsabil şi să nu mai vorbească în numele poporului, având în vedere participarea românilor cu drept de vot la urne.
Peste 18 milioane de cetăţeni români, din ţară şi străinătate, au fost aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi exprima opţiunea la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În întreaga ţară au fost pregătite peste 17.000 de secţii de votare. Activitatea lor s-a încheiat la ora 20.00. Secţiile de vot s-au deschis la ora 8.00.
Politicienii au venit şi ei să voteze
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a votat la Liceul Xenopol. El a fost însoţit de soţia sa, Maria, şi de cele două fiice, Ioana şi Elena. Înainte de a intra în secţia de votare, Traian Băsescu a fost întrebat de către ziarişti care va fi primul lucru pe care îl va face dacă va câştigat referendumul. El a răspuns că în prima zi după revenirea la Palatul Cotroceni îşi va chema secretara. În cazul în care nu va câştiga referendumul, preşedintele suspendat a afirmat că îi va spune soţiei sale: ?Am venit acasă?.
La Liceul Jean Monnet a votat preşedintele PSD, Mircea Geoană. ?Am votat cu gândul să dăm României şansa unui nou început, iar toţi cei care care s-au săturat de scandal şi haos, toţi cei care doresc o democraţie europeană votează ca şi mine?', a declarat Geoană, la finalul votului. El şi-a exprimat speranţa că rezultatul referendumului va scoate România ?din starea de scandal permanent care există de doi ani şi jumătate?.
Preşedintele PD Dolj, Radu Berceanu, care s-a prezentat, la câteva minute după ora 10.00, la o secţie de votare din Craiova, nu a putut să voteze, pentru că şi-a uitat actele de identitate acasă. Ajuns în faţa comisiei de la secţia de votare, ministrul Transporturilor nu a putut prezenta actele de identitate, după ce, timp de câteva secunde, s-a căutat în buzunare. Radu Berceanu a fost nevoit să se întoarcă acasă după actele de identitate, pentru a putea să-şi exercite dreptul de vot.
Vicepreşedintele PSD Ioan Rus consideră că după votul de sâmbătă ar putea exista două variante de viitor: politicienii vor înţelege că trebuie să se maturizeze şi se vor aşeza la masa discuţiilor sau scandalul va continua. ?Votul de astăzi, în sine, nu va aduce extraordinar de multe. Sper să le aducă o maturizare tuturor politicienilor români, de la preşedintele Traian Băsescu până la ultimul membru din partidul cel mai mic din România şi să stea cu toţii la masă, să discute despre interesul naţional?, a declarat liderul PSD Cluj, la ieşirea din secţia de votare.
Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, a votat la ora 9.00, la secţia de votare 137 deschisă la Liceul "Dimitrie Cantemir". El le-a transmis românilor să îşi exercite dreptul de vot. Liderul PLD a venit, împreună cu soţia sa, Elena. După vot, Theodor Stolojan a ţinut să le transmită românilor să îşi exercite dreptul de vot, "după cum le dictează conştiinţa". Preşedintele PLD a mai declarat că "a votat pentru o Românie modernă şi curată".
Tot la liceul Dimitrie Cantemir a votat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. ?Am votat pentru câteva lucruri care mi se par esenţiale. În primul rând, pentru respectarea Constituţiei, care este legea fundamentală a ţării, şi, în al doilea rând, am votat ca în România să nu se mai întâmple ca o singură persoană să acapareze toată puterea, chiar dacă este foarte doritoare şi însetată de putere. Cu o singură persoană care deţine puterea în mână am trăit destul până în 1990 şi m-am săturat. Vreau ca România să fie o ţară democratică şi liberă?, a declarat Tăriceanu. Şeful Executivului nu s-a regăsit pe listele electorale cu numele întreg. Pe lista de vot figura doar Călin Popescu, în loc de Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a votat liceul Jean Monnet din Capitală. Întrebat ce sfat îi dă preşedintelui suspendat Traian Băsescu, Iliescu a răspuns: ?Indiferent ce se va întâmpla, să tragă nişte învăţăminte. E încă tânăr, la 54 de ani mai are în faţă...să se corecteze, să ştie că trebuie să respecte înainte de toate viaţa şi oamenii şi să se cizeleze... cu bădărănia nu se face politică?.
Şi preşedintele Partidului Conservator a votat în secţia amenajată într-un liceu de informatică din Bucureşti. Dan Voiculescu a declarat că a votat DA pentru ca românii să aibă şansa să îşi aleagă alt preşedinte.
Preşedintele PD, Emil Boc, a votat la Şcoala nr. 10 din Cluj, unde a sosit împreună cu soţia sa, Oana, şi a declarat că a pus ştampila în aşa fel încât să se asigure că România merge într-o direcţie democratică şi nu rămâne captivă unor grupuri de interese. De asemenea, Boc a făcut un apel către reprezentanţii ONG-urilor şi ai partidelor politice să vegheze la desfăşurarea corectă a referendumului. ?Am convingerea că va fi bine?, a spus Boc.
Antena3.ro