1. Masacrul de la Virginia Tech.
Pe 16 aprilie 2007, studentul coreean Cho Seung-Hui, fost pacient al unui spital de psihiatrie, a ucis 32 de persoane, înainte de a se sinucide la rândul său. Este vorba despre cel mai cumplit masacru produs într-un campus universitar. Episodul sângeros a readus în prim plan modul în care orice persoană deranjată mintal îşi poate procura o armă pe teritoriul Statelor Unite. De asemenea, au fost luate în discuţie legile care interzic consilierilor şcolari să avertizeze în privinţa pericolului reprezentat de unii studenţi sau elevi, dar şi dificultăţile de care se lovesc universităţile atunci când un campus se confruntă cu pericole iminente. La Virginia Tech a murit şi profesorul român Liviu Librescu, în încercarea de a-şi slava studenţii. Ei au povestit că, imediat după ce s-au auzit primele împuşcături în clădire, profesorul s-a îndreptat spre uşă ca să-l împiedice pe agresor să intre în sală. Studenţii au început să sară pe fereastră de la etajul al doilea. Tinerii au scăpat cu viaţă, dar profesorul Liviu Librescu nu a mai apucat să iasă din clasă. A ţinut piept atacatorului până ce acesta l-a împuşcat.
Studenţi ai universităţii, familii şi prieteni in memoriam. Foto: Getty
2. Cei şase Jena.
În decembrie 2006, şase adolescenţi de culoare au fost acuzaţi de tentativă de omor împotriva unui coleg alb pe care îl bătuseră, iar mii de activişti anti-rasism au protestat la Jena, Louisiana, împotriva încarcerării unuia dintre cei ?şase Jena?, Mychal Bell. Totul a pornit de la un pom: liceul din Jena, Louisiana, e o instituţie încă segregată de facto. 10% din elevi sunt negri, 85% - albi. În pauze, elevii negri stau în tribunele de lângă auditorium, în timp ce elevii albi îşi pierd vremea sub un copac mare, sugestiv intitulat ?the white tree?. După ce un elev negru l-a întrebat pe director dacă poate şi el sta sub susnumitul pom (răspunsul fiind, bineînţeles, că poate sta oriunde doreşte), planta a început să fie împodobită sistematic cu ştreanguri. O aripă a şcolii a fost prompt incendiată. Şi pomul, suportul material al crimei, a fost aspru pedepsit, fiind tăiat. La scurt timp, ?cei şase Jena? l-au atacat pe colegul lor alb şi, conform cu rapoartele medico-legale, i-au umflat un ochi şi i-au produs o vânătaie. Justiţia s-a sesizat şi juriul, format numai din albi, i-a condamnat la detenţie în casa de corecţie. S-a concluzionat că tenişii lui Mychal Bell au fost ?armele periculoase? folosite în tentativa de omor.
Un marş pentru drepturile omului la Jena, Louisiana. Foto: Getty
3. Dispariţia Madeleinei McCann.
În data de 3 mai, turiştii britanici Kate şi Gerry McCann îşi lasă cei trei copii adormiţi în camera de hotel dintr-o staţiune portugheză şi pleacă la cină. La întoarcere, fetiţa lor Madeleine, în vârstă de trei ani, nu mai era. Misterul dispariţiei ei încă ţine pe jar anchetatorii şi presa. Soţii McCann au fost şi ei consideraţi suspecţi, iar presa i-a descris în repetate rânduri drept nişte părinţi neglijenţi.
Prima fotografie a Madelenei publicată după dispariţie. Foto: Reuters
4. Incendiu la aeroportul din Glasgow.
La 30 iunie, o maşină de teren în flăcări a intrat în plin în terminalul de sosiri al aeroportului din oraşul scoţian Glasgow, provocând un incendiu. Cei doi bărbaţi aflaţi în maşină erau autorii atentatului sinucigaş eşuat, dar şi a altor tentative: cu doar o zi înainte, mai multe maşini-capcană au fost descoperite în capitala britanică Londra. Se pare că un inginer indian în vârstă de 27 de ani, Kafeel Ahmed, a plănuit atacurile teroriste alături de medici musulmani, de origine irakiană, iordaniană şi britanică, dar şi de membri Al Qaida. Incidentul a evidenţiat puterea cu care extremismul islamic şi mânia împotriva Occidentului reuşeşte să radicalizeze vederile persoanelor instruite.
Maşina în flăcări, la impactul cu pricipala intrare a terminalului de sosiri al aeroportului din Glasgow, Scoţia. Foto: WPN
5. Mita irakiană.
În cadrul celui mai amplu proces de corupţie rezultat în urma războiului din Irak, maiorul în armata SUA John Cockerham a fost acuzat de luare de mită, în timp ce se ocupa de contractele armatei în Kuweit. Suma pe care acesta ar fi incasat-o de la mituitori se ridică la fabuloasa sumă de 9,6 milioane de dolari, pentru care a promis înlesnirea unor contracte pentru apă îmbuteliată, de pildă. Alături de Cockerham, au mai fost inculpate soţia şi sora acestuia, pentru spălare de bani şi conspiraşie în vederea fraudării guvernului Statelor Unite. Toţi trei s-au declarat nevinovaţi.
Maiorul John L.Cockerham, escortat către maşina Tribunalului Militar, miercuri, 25 iulie 2007, San Antonio. Foto: Zumapress
6. Sclavie în China.
Sute de persoane forţate să muncească ca sclavi la o fabrică de cărămidă din regiunea Shanxi, nordul Chinei, au fost eliberaţi în luna iunie. Sclavii, dintre care mulţi erau minori, fuseseră răpiţi sau atraşi către fabrici, unde au fost supuşi şi la violenţe fizice, cauzatoare ? în câteva situaţii ? de moarte. Zeci de persoane au fost condamnate în procesul care a urmat acestui scandal, inclusiv fiul unui oficial local, fruntaş al Partidului Comunist. Un angajat al secţiei de cuptoare a fost condamnat la moarte, după ce a mărturisit uciderea unui sclav, handicapat mental, care ?nu muncea suficient?.
7. Execuţii cu adolescenţi la Newark.
Oraşul Newark, New Jersey, a fost zguduit în luna august de uciderea a trei tineri absolvenţi de liceu, în urma unei ?execuţii?: au fost puşi în faţa zidului şcolii la care învăţaseră, îngenuncheaţi şi împuşcaţi. Un al patrulea tânăr a supravieţuit focurilor de armă. Trei dintre ei erau viitori studenţi ai Universităţii de Stat din Delaware. Crimele par să contrazică şi mai mult idealurile proaspătului primar al Newarkului, Cory Booker, ales cu un an înainte, în baza promisiunilor de reducere a criminalităţii. De asemenea, o dezbatere la nivel naţional pe tema imigraţiei s-a declanşat în momentul în care s-a aflat că unul dintre cei şase suspecţi era, la momentul săvârşirii execuţiei, un imigrant ilegal, eliberat pe cauţiune în cadrul unui proces de pedofilie.
În memoria celor trei tineri ucişi lângă Liceul Mount Vernon. Foto: New York Times
8. Mânia unui luptător de wrestling.
În iunie, starul american de wrestling Chris Benoit şi-a sedat soţia, Nancy, şi fiul de numai şapte ani, Daniel, cu un puternic antidepresiv, Xanax, apoi i-a strangulat. O zi mai târziu, s-a spânzurat cu un cablu, fără să lase vreun bilet de adio. Deşi speculaţiile presei au pus dubla crimă şi sinuciderea pe seama unui puternic steroid ? ?roid rage?, raportul toxicologic nu a evidenţiat decât un nivel ceva mai ridicat de testosteron în corpul wrestlerului, datorate ? probabil ? unui tratament anterior împotriva abuzului de steroizi. Nimic care să sugereze un comportament violent. Alte ipoteze se leagă de o boală similară autismului, sindromul x-fragil, de care ar fi suferit Daniel, băieţelul lui Chris şi care l-ar fi adus pe acesta în pragul disperării.
Mai multe despre crima lui Benoit Foto: Associated Press
9. O.J. Simpson, prins cu mâţa în sac.
După ce a fost judecat pentru dublă crimă în anii 90, fostul actor şi jucător de fotbal american a fost arestat pentru jaf armat, în luna septembrie. Achitat în 1995 pentru acuzaţia de ucidere a soţiei sale şi a amantului ei, O.J. riscă acum 30 de ani de închisoare. El este acuzat că, împreună cu cinci complici, ar fi pătruns în biroul din Las Vegas al unui negustor de obiecte aparţinând celebrităţilor pentru a recupera mai multe articole care, susţine O.J., i-ar fi fost furate. Potrivit poliţiei, în cursul jafului s-a făcut uz de armă. Unul dintre complici, Walter Alexander, a fost şi el arestat, iar procesul lui Simpson este prevăzut să înceapă în luna aprilie a acestui an.
O.J. Simpson compare în faţa Tribunalului Clark County Regional Justice Center, 19 septembrie 2007, Las Vegas, Nevada. Foto: Getty
10. Cum să trăieşti bine pe urma unei mame din înalta societate.
Brooke Astor, marea doamnă a înaltei societăţi din New York, filantrop recunoscut, a murit anul trecut de Alzheimer, la venerabila vârstă de 105 ani. La scurt timp, acuzaţiile de neglijare, abuz şi lăcomie, lansate în interiorul familiei, dar şi în presă, l-au dus pe singurul fiu al lui Brooke, Anthony Astor, în faţa justiţiei. Acuzaţiile oficiale sunt de furt, fraudă şi conspiraţie în vederea obţinerii prin forţă a averii doamnei Astor. Marshall a pledat nevinovat în procesul penal, la mai bine de un an după ce propriul lui fiu şi nepotul lui Brooke, Phillip Marshall, a intentat procesul civil în care dezvăluia cum ea era privată de hrană, îngrijiri medicale şi încălzire decentă pe timp de iarnă. Sprijinitorii procesului erau nume importante, precum Henry Kissinger sau David Rockefeller. Nepotul declara: ?Dormitorul ei este atât de rece, încât bunica este obligată să doarmă în camera cu televizor în cămăşi de noapte rupte, pe un pat care miroase, probabil, de la urina câinelui?. El adăuga că tatăl său ignora suferinţele femeii, ?în timp ce se îmbogăţea cu milioane de dolari?. Nu întâmplător, Brooke Astor a lăsat prin testament un sfert de milion de dolari Centrului Medical Veterinar din New York, pentru îngrijirea animalelor, bătrânilor şi săracilor. ?Fiului meu îi las plăcerea să înveţe să trăiască, lucru pe care nu l-a făcut în 35 de ani...?, a adăugat venerabila doamnă.
Anthony Marshall, condus afară din biroul Procurorului General al Manhattanului, Robert Morgenthau, New York. Foto: Bloomberg
Ella Moroiu, Antena3.ro