Ambasadorul
SUA, Nicholas Taubman, se arată îngrijorat de noua formă a
Codului penal şi a Codului de procedură
penală. La fel de alarmant i se pare faptul că
textele au fost adoptate fără transparenţă, ceea ce ar fi în
detrimentul reformării justiţiei. Ambasadorul apreciază că noile
formulări ale legilor ar avea un impact negativ grav asupra
derulării anchetelor, pentru că
sunt eliminate procedurile folosite atât în Europa, cât
şi în Statele Unite.
El
a adăugat că mai mulţi experţi români şi internaţionali
consideră că promulgarea acestor modificări nu va susţine
eforturile României de a combate infracţiunile şi actele de
corupţie.
Ambasada Marii Britanii are o poziţie similară cu cea a SUA
Ambasada Marii Britanii în România transmite că împărtăşeşte îngrijorarea guvernului american faţă de amendamentele aduse Codului Penal de parlamentarii români. Ambasada britanică susţine că adoptarea acestor măsuri ar putea diminua capacitatea autorităţilor române de a investiga şi urmări în justiţie persoanele suspectate într-o gamă largă de infracţiuni grave. Totodată, potrivit comunicatului, ar fi afectată şi eficienţa cooperării dintre Marea Britanie şi România împotriva fenomenului infracţional care ne afectează pe noi toţi.
Replica lui Ion Iliescu
Preşedintele Iliescu a declarat la Antena 3 că gestul ambasadorului SUA la Bucureşti de a ieşi public cu aprecieri la adresa unor acte ale Parlamentului român este "impardonabil" pentru un diplomat.
"Mă întreb cum ar reacţiona Congresul SUA dacă, nu ambasadorul României, ci un ambasador dintr-o ţară europeană şi-ar permite aprecieri asupra calităţii actelor elaborate şi deciziilor adoptate de Parlamentul american", a spus Iliescu. Acesta a mai spus că Taubman nu are experienţă de diplomat de meserie.
Replica lui Bogdan Olteanu
O replică extrem de dură a venit din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. El a declarat că Taubman ar trebui să se cantoneze în limitele mandatului său în ceea ce priveşte calitatea legislaţiei româneşti şi l-a invitat să comenteze legislaţia americană dată în ultimii ani.
?Ca cetăţean şi oficial american, domnul Taubman, are tot dreptul să se pronunţe asupra calităţii legilor din SUA. Îl invit să se pronunţe asupra modului în care legislaţia americană din ultimi ani respectă libertăţile fundamentale?, a atacat Olteanu. Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor l-a invitat pe ambasadorul american ?să-şi respecte statutul de diplomat sub bună-cuviinţă?.
Replica lui Mircea Geoană
Liderul PSD Mircea Geoană spune că e regretabil faptul că liberalii Bogdan Olteanu şi Adrian Cioroianu distrug politica externă a României.
"Este regretabil că doi tineri politicieni liberali - Bogdan Olteanu şi Adrian Cioroianu - distrug politica externă a României, construită cu multă trudă în ani şi ani de muncă şi eforturi. PNL s-a transformat într-un club de şcolari teribilişti, care fac zdrenţe relaţiile externe ale României, şi cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite ale Americii", afirmă Geoană.
Taubman se apără: am vorbit în calitate de prieten
După ce a fost atacat de clasa politică, Nicolas Taubman a ţinut să spună că aprecierile pe care le-a făcut referitor la modificarea Codului de procedură penală şi a Codului penal au fost în calitate de prieten al României.
"Am vorbit în calitate de prieten al României, ţara care este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite ale Americii. Atunci când voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relaţie strânsă, voi continua să îmi exprim punctul de vedere. Consider că opiniile mele au fost clare şi le susţin?, a spus Taubman.
Antena3.ro