Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu: Bush m-a asigurat şi pe mine că va interveni în cazul Teo Peter

Tăriceanu: Bush m-a asigurat şi pe mine că va interveni în cazul Teo Peter

2 minute de citit Publicat la 20:56 04 Apr 2008 Modificat la 20:56 04 Apr 2008
Tăriceanu: Bush m-a asigurat şi pe mine că va interveni în cazul Teo Peter
„Preşedintele SUA George W. Bush m-a asigurat şi pe mine ca va încerca să găsească o soluţie rezonabilă în cazul Teo Peter”, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. Invitat la postul public de televiziune, prim-ministrul a trecut în revistă cele mai importante decizii luate în cadrul summitului NATO de la Bucureşti. Vestea că preşedintele Traian Băsescu a punctat subiectul „Teo Peter” în discuţiile de la Neptun cu liderul de la Casa Albă a fost înregistrat de presa din România ca un prim câştig al ţării noastre. Răspunsul lui George Bush a fost că va găsi „o soluţie rezonabilă” în cel mai scurt timp, care să fie acceptabilă pentru familia muzicianului.

Un alt subiect delicat pentru români şi care a făcut parte din agenda discuţiilor este legat de ridicarea vizelor pentru Statele Unite. „Nu am primit promisiunea că ele vor fi anulate”, a precizat Tăriceanu. S-a vorbit însă despre problemele întâmpinate de români, iar liderul de la Casa Albă a declarat că se va ocupa de acest caz.

În ceea ce priveşte situaţia Georgiei şi a Ucrainei, Tăriceanu este de părere că „li s-a oferit mai mult decât MAP”. Aceste state mai au un drum de parcurs până când vor putea ajunge la standardele de membru al Alianţei; aşa că „oferirea într-o fază ulterioară a invitaţiei va stabili un set de criterii pe care ele va trebui să le îndeplinească”, susţine premierul. Liderii NATO au decis ca Georgia şi Ucraina să nu primească acum invitaţia de aderare la Alianţă. Li s-a promis în schimb că în luna decembrie vor exista noi discuţii pe marginea acestui subiect. „Este în avantajul nostru ca cele două ţări să adere, pentru că vom mai avea doi parteneri puternici în Alianţă”, a încheiat Tăriceanu.

Întrebat care este forţa cu care România va participa în Afganistan, premierul a evitat să dea un număr sigur. Decizia va fi luată în cadrul forurilor interne, aşa că o astfel de decizie nu a fost încă luată, a adăugat el. Faptul că Franţa şi-a făcut public suportul pe care îl va acorda în Afganistan vine din „situaţia mai aparte în care se găsea” liderul din Hexagon. Iniţial, se retrăsese din acest teatru de operaţiuni, iar acum „Sarkozy a vrut să arate şi printr-un gest concret cum vrea să participe acolo”, a explicat şeful Guvernului.

Oferta României în Afganistan nu este însă decât semnul „disponibilităţii noastre”. Tăriceanu a recunoscut că a vorbit în dese rânduri cu ministrul Apărării Teodor Meleşcanu despre situaţia militarilor români. Iar concluzia a fost că echipamentele soldaţilor noştri nu sunt mereu capabile să ofere protecţia necesară, „sunt echipamente depăşite”. „Am discutat cu cancelarul german Angela Merkel, despre posiblitatea de a ne echipa cu transportoare blindate marca Dingo produse în Germania”, a adăugat premierul.

În privinţa scutului anti-rachetă dorit de Statele Unite în Europa, Tăriceanu susţine că această variantă este în favoarea României. Un proiect în acest sens va fi prezentat însă în 2009. Miza scutului: „asigurarea securităţii tuturor statelor membre NATO, inclusiv a ţării noastre”.

Antena3.ro

×
x close