Miza summit-ului este una foarte mare întrucât liderii statelor membre vor decide viitoarea extindere a Alianţei. Ultimele două summit-uri NATO au fost organizate în Cehia, în 2002, respectiv Letonia, anul trecut. La reuniunea din Praga, 7 state au fost invitate să înceapă negocierile de aderare, printre care şi România. Evenimentele de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite, erau încă proaspete în mintea tuturor, astfel încât Cehia a recurs la măsuri de securitate fără precedent. Cehia a făcut un gest fără precedent, şi anume s-a consultat cu aliaţii din cadrul NATO pentru ca forţele Alianţei să apere spaţiul aerian.
La summit-ul de la Riga, din noiembrie 2006, peste 7.000 de membri ai forţelor de poliţie au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a lucrărilor. Aproximativ 2.000 de militari au fost trimişi de aliaţii NATO pentru a întări forţa de securitate şi pentru a supraveghea spaţiul aerian şi maritim leton. Şi ţara noastră a trăit o experienţă similară din punct de vedere al măsurilor de securitate în toamna anului trecut, la sommet-ul Francofoniei. 63 de şefi de stat şi de guvern, numeroşi parlamentari, oameni de afaceri şi ziarişti din toată lumea, au fost prezenţi atunci în Capitală.
Traseele pe care s-au deplasat oficialităţile au fost supravegheate de lunetişti iar clădirile unde au avut loc reuniunile au fost împânzite de sute de forţe de ordine. Oficialii străini au fost cazaţi în cele mai luxoase hoteluri şi au avut parte şi de atenţia unei echipe de medici, câte una trimisă la fiecare hotel. În plus, cinci spitale şi câteva restaurante de prestigiu din Bucureşti au stat la dispoziţia invitaţilor de peste hotare. Nu în ultimul rând, cele trei zile ale sommet-ul au reprezentat un adevărat coşmar pentru şoferi bucureşteni din cauza restricţiilor de circulaţie impuse. Aşa că, în primăvara anului viitor, summitului NATO, ne putem aştepta la măsuri de securitate similare sau chiar mult mai drastice. Cert este că Bucureştiul va fi din nou în fierbere.
Antena 3