Conform specialiştilor, aceste infecţii apar ca urmare a curăţeniei deficitare din spitale. Pe următoarele locuri se află spitalele din Portugalia, Malta, Cipru şi Marea Britanie.
Raportul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor relevă faptul că spitalele din România înregistrează numeroase cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Experţii în domeniu spun că bacteriile pot deveni periculoase pentru pacienţii infestaţi dacă au intrat în sânge. Ele pot cauza boli mortale, precum meningita sau septicemia. Pentru că aceste infecţii nu pot fi eradicate, specialiştii spun că singura soluţie care poate fi aplicată pentru a diminua numărul acestor cazuri este respectarea normele de igienă şi folosirea dezinfectanţilor puternici pentru curăţenie.
Raportul Centrului European a subliniat că infecţiile contactate în spitale sunt principalele boli care ameninţă statele membre ale Uniunii. În România s-au înregistrat mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti, majoritatea la nou-născuţi. Numai în anul 2003, la maternitatea din Ploieşti 18 micuţi au murit în primele zile de la naştere din cauza unor astfel de infecţii.
Cu un an înainte, la Oradea au murit 20 de nou-născuţi, iar la Iaşi, şase copii au murit din acelasi motiv. Alt caz s-a înregistrat în Vaslui, unde la Spitalul de Urgenţă autorităţile sanitare au făcut mai multe anchete, după ce patru pacienţi de la Chirurgie au fost diagnosticaţi cu infecţii intraspitaliceşti.
Antena 3