Antena 3 CNN Actualitate Social Ziua Muncii. Google celebrează 1 Mai - Ziua Muncii cu un Doodle special. Ce semnifică

Ziua Muncii. Google celebrează 1 Mai - Ziua Muncii cu un Doodle special. Ce semnifică

4 minute de citit Publicat la 09:01 01 Mai 2018 Modificat la 09:01 01 Mai 2018
o_1bf0bpert1jbof0a1bdd1smin2u8.png

Ziua Muncii este celebrată luni de Google cu un Doodle Special. Unii dintre noi ne mai amintim cum era sărbătorită Ziua Muncii pe vremea comunismului. 1 Mai – Ziua Muncii era sărbătoarea tradițională a proletariatului.

Ziua Muncii. Propagandă și mititei

 Ziua Muncii 1 Mai a fost marcat de manifestări propagandistice în perioada comunismului. În Scînteia din 1975  se regăsesc articole scurte publicate sub genericul "1 Mai", cu titluri precum "Cuvinte înscrise cu mîndrie în cronica întrecerii socialiste" (3 aprilie), "Angajamentele muncitoreşti se îndeplinesc cu cinste" (4 aprilie), "Angajamente de onoare, fapte de onoare" (11 aprilie), "Fapte de cinste în cronica bogată a întrecerii" (13 aprilie), "Succese de prestigiu îmbogăţesc cronica întrecerii" (20 aprilie), "Avîntul întrecerii creşte pretutindeni. Zi de zi se obţin remarcabile succese" (25 aprilie) şi "Realizări în întrecerea socialistă. Cum s-au cîştigat 8 luni şi 20 de zile în înfăptuirea cincinalului".

Ziua Muncii. Ce scria în Scânteia

Ziua Muncii Ziarul Scînteia, în numărul său din 1 mai 1975, titra pe prima pagină "Trăiască 1 Mai Ziua solidarităţii internaţionale a celor care muncesc!" şi publica un articol "Sub conducerea partidului, uniţi, încrezători, puternici". "Ridicăm pentru a treizeci şi una oară spre cerul liber al patriei, mâinile noastre cu ramurile în floare şi drapele. Cu trei decenii în urmă, ţara se pregătea prin jertfă de sânge - în lupta pentru înfrângerea definitivă a fascismului - pentru adevărata ei primăvară. (...) Tot atâtea motive de angajare cu trup şi suflet într-o unitate indestructibilă pentru exemplara înfăptuire a politicii interne şi externe a Partidului Comunist Român, spre binele şi gloria patriei socialiste. Ne însufleţeşte şi ne cheamă spre noi şi noi izbânzi, consacrate înfloririi României, Programul istoric al partidului".

Ziua Muncii Omagii pentru Tovarăș

Ziua Muncii Mesele "tovărăşeşti", omagii aduse muncii şi "entuziastele" adunări populare "distractive" ale tovarăşului Ceauşescu

Ziua Muncii În numărul său din 2 mai 1975, Scînteia publica un material "Sărbătorirea Zilei de 1 Mai", prezentând "manifestările care au avut loc ieri în întreaga ţară (care) au evocat vibrant bogatele tradiţii revoluţionare de luptă, legăturile de solidaritate internaţionalistă ale clasei muncitoare şi Partidului Comunist Român, contribuţia României la zdrobirea fascismului, marile succese în construcţia socialistă, angajarea fermă a întregului popor pentru înfăptuirea Programului partidului". De asemenea, numărul prezintă "cuvîntul tovarăşului Nicolae Ceauşescu", la masa "tovărăşească" oferită de Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

Ziua Muncii Ce scria în 1989

Ziua Muncii Scînteia şi-a păstrat obiceiul şi în anul 1989, când scrie despre 1 Mai încă din primele zile ale lunii aprilie, fiind publicate articole sub genericul "În întâmpinarea Zilei de 1 Mai". Astfel, sunt publicate articole cu titluri precum "Oameni ai marilor performanţe" (5 aprilie), "Rînduri, rînduri, muncitori" (6 aprilie), "Faptele noastre de muncă - mândria noastră" (9 aprilie), "Măsura hărniciei muncitoreşti" (19 aprilie), "Angajare revoluţionară, soluţii eficiente, de largă perspectivă pentru realizarea integrală a planului" (25 aprilie) şi "Tehnologiile avansate - larg extinse în acţiunea de modernizare" (27 aprilie 1989).

Ziua Muncii Sloganuri  pentru slăvirea "conducătorului iubit", în 1989

Ziua Muncii Scînteia, din 30 aprilie 1989, a titrat "Trăiască unitatea de nezdruncinat a întregului popor în jurul partidului, al secretarului său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu". În articolul "Aleasă cinstire muncii eroice a poporului condus de partid, remarcabilei activătăţi revoluţionare a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, a tovarăşei Elena Ceauseşcu", autorul materialului a suprins adunarea festivă consacrată zilei de 1 Mai, unde au participat tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedinte al Republicii Socialiste România, şi tovarăşa Elena Ceauşescu. "Cu entuziasm, cu bucurie în inimi au întâmpinat pe conducătorul iubit al partidului şi al statului tovarăşul Nicolae Ceauşescu, pe tovarăşa Elena Ceauşescu miile de locuitori ai Capitalei veniţi la Sala Palatului Republicii, unde s-a desfăşurat adunarea festivă. Ca de fiecare dată, reîntâlnirea tovarăşului Nicolae Ceauşescu cu oameni ai muncii de cele mai diferite profesii a constituit un prilej de vibrantă reafirmare a dragostei şi a respectului profund cu care partidul, poporul întreg înconjoară pe mare bărbat din fruntea ţării. În aclamaţiile şi uralele participanţilor la adunare, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu au luat loc în loja oficială".

Ziua Muncii Poezii omagiale

Ziua Muncii Poezia a fost şi ea folosită în acele vremuri pentru sărbătorirea zilei de 1 Mai, ziua "tovarăşului Ceauşescu". "De ziua muncii", publicată în paginile ziarului Scînteia din 3 mai 1989: "E ziua muncii 'nalta noastră ziua/ În fiecare zi din calendarul/ Cu fiecare măsurăm nu numai timpul/ Dar şi suişul nostru, temerarul/ Spre culmile pe care comunismul/ În straie româneşti, de sărbătoare/ Ne-aşteaptă, după datina străbună/ Cu pâine albă, bună, şi cu sare/ Dar ca să ajungem până sus mai este/ Un drum de muncă multă, de sudoare,/ De dăruire-n fiecare faptă/ De încredere-n flacăra cea mare/ Pe care, simplu, o purtăm în noi/ Drept cea mai tricoloră moştenire/ A fost ce-a fost pe-acest pământ erou/ Şi este încă şi va fi şti să fie/ Cît ziua muncii-i ziua noastră zilnic/ La orice răsărit din calendarul/

Ziua Muncii Cu care măsurăm nu numai timpul/ Dar şi suişul nostru, temerarul/ Spre culmile pe care comunismul/ În straie româneşti, de sărbătoare/ Ne-aşteaptă, după datină străbună/ Cu pîine albă, bună, şi cu sare", poezie scrisă de Teofil Balaj.

Ziua Muncii Seri pentru fruntași

Ziua Muncii Nu au lipsit în acel an nici "serile cultural-distractive dedicate fruntaşilor din întreprinderi". "Bogate şi variate au fost, totodată, în această primă zi, de mai, şi demonstraţiile şi activităţile sportive: astfel, în cadrul manifestării inaugurale «Festivalul cultural-sportiv Buftea», ediţia a V-a au putut fi urmărite evoluţii al cros, viteză, handbal, volei, demonstraţii de aeromodele, karting, tenis de masă etc.".

×
Parteneri
x close