Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, al doilea pe plan naţional după numărul de pasageri, după Aeroportul Otopeni din Bucureşti, ar urma să aibă primul zbor transatlantic până în 2030.
Directorul aeroportului, David Ciceo, susţine că pentru asta mai trebuie făcute anumite lucrări, cea mai mare parte din fonduri europene. În acest sens, cel mai important proiect, devierea râului Someş pentru prelungirea principalei piste, a fost început de mai mulţi ani.
„Principalul obiectiv e prelungirea pistei la 3.400 de metri, în aşa fel încât în anii următori să putem avea zboruri spre Statele Unite. După ce se va finaliza devierea Someşului şi va fi prelungită pista, vom avea zbor Cluj-New York. Noua pistă vrem să o inaugurăm cu acest zbor. Asta se va întâmpla peste cel mult 8-10 ani”, a spus Ciceo, citat de Adevărul.
Aeroportul din Cluj ar deveni astfel primul din România legat de Statele Unite ale Americii printr-un zbor direct. În plus, până în 2035, aeroportul ar urma să aibă 7,5 milioane de pasageri anual.
În prezent, traficul aerian de pe aeroportul clujean, la fel ca şi cel la nivel naţional, s-a înjumătăţit odată cu pandemia. Se estimează că traficul va reveni la nivelul atins înainte de criză de abia din anul 2024.