"Suntem în prima etapă de documentare, fără să fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativă, ci mai degrabă ne facem o părere despre ceea ce se întâmplă în celelalte ţări din Uniunea Europeană, despre ceea ce se întâmplă în România şi ţinem cont de toţi factorii specifici României. Mă refer la speranţa de viaţă, care e diferită faţă de cea a celorlaltor ţări, mă refer la disponibilitatea românilor de a munci, pentru că sunt persoane care au disponibilitatea să-şi continue activitatea, mai ales în învăţământ, în mediul rural, şi există la Ministerul Muncii semnale, precum există semnale şi din partea celor care vor să se pensioneze mai devreme. Prin urmare, suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect", a precizat Alexandru.
Ea a semnalat că este vorba despre o abordare serioasă, de o documentare, dar în niciun caz despre o modificare a legii în sensul de a fi obligatoriu să lucrezi până la o vârstă înaintată.
"Este o abordare serioasă, riguroasă, în sensul de a documenta care sunt practicile europene şi de a analiza posibilităţile, de a crea opţiunea românilor. Repet, a spus-o şi premierul, a spus-o şi preşedintele Iohannis, este vorba de o opţiune care se manifestă a fi necesară mai ales în învăţământ, în rândul cadrelor didactice şi nu numai. Este vorba despre oameni care doresc să-şi continue activitatea şi cer statului să le dea această posibilitate. Nimeni, absolut nimeni nu a discutat despre un imperativ, despre o obligaţie, despre modificarea legii în sensul de a fi obligatoriu să lucrezi până la o vârstă înaintată. Absolut nimeni nu a vorbit despre acest lucru. Însă propaganda, fake-news-ul pe care PSD îl propagă face să creeze panică în populaţie şi pentru acest lucru sunt responsabili în mod direct.(...) Suntem departe de a lua o decizie. Nu există o propunere conturată în sensul de proiect", a explicat ministrul Muncii.
Aceasta a admis că nu toţi oamenii vor să lucreze mai mult şi "este dreptul lor să se pensioneze după o viaţă muncită la vârsta la care se pot pensiona", însă sunt şi persoane care doresc să îşi continue activitatea, iar statul trebuie să creeze condiţiile pentru toate aceste categorii şi să le dea posibilitatea să decidă pentru viaţa lor profesională.
"Vor fi o serie de dezbateri pe care ne propunem să le organizăm în spaţiul public şi, din reacţia pe care o urmărim şi noi prin intermediul presei şi în mod direct, prin celelalte categorii tip parteneri sociali, care dezbat la rândul lor acest subiect...(...) Repet, este reacţia socială, să se înţeleagă mesajul că nu e niciun fel de constrângere, nu este o obligaţie, ci este crearea unei posibilităţi pentru cei care doresc să-şi continue activitatea din diverse motive, pentru că vor să suplimenteze veniturile care se calculează la pensie, pentru că se simt bine lucrând. Şi am văzut în diverse medii, oamenii în vârstă - pentru a evita depresia, starea de singurătate - îşi doresc să aibă o activitate pentru a pune în valoare toată expertiza pe care au acumulat-o de-a lungul vieţii. Statul trebuie să creeze aceste posibilităţi fără să constrângă pe nimeni, dar trebuie să pună la îndemână toate aceste pârghii, toate aceste instrumente prin care oamenii să decidă pentru ei", a punctat ministrul Muncii.