În medie, un deținut câștigă 1.062 lei lună, însa 60% din această sumă intră în conturile administrației penitenciarului.
Deținuților le revine 40% din salariul minim pe economie sau, după caz, din tariful negociat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim.
"Pe langa sumele de bani ce li se cuvin conform legii, persoanele custodiate beneficiază de zile câștig, zile considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate, în vederea acordării eliberării condiționate.
Totodată, stăruința în muncă este unul dintre criteriile care este avut în vedere la schimbarea regimului de executare a pedepselor în regimul imediat inferior ca, grad de severitate, la acordarea recompenselor, precum și în cazul acordarii dreptului la vizita intimă", conform ANP.
Cât caștigă un deținut pe lună
Persoanele private de libertate beneficiază de program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 40 de ore pe săptămână, cu două zile consecutive de repaus săptămânal.
Remunerația medie s-a ridicat la 1.062 de lei lunar.
Detinuții activează într-o varietate de domenii, precum:
- producție mobilier
- lucrări în domeniul construcțiilor civile, rutiere și feroviare
- lucrări în agricultură
- servicii de coasere manuală a încălțămintei, ambalat confecții textile
- producție ambalaje carton, mase plastice, producție de componente electronice și cabluri electrice
- lucrări necalificate (recuperarea și reciclarea deșeurilor, lucrări de curățenie, manipulat materiale)
- întreținere și amenajare spații verzi.
Cum pot cheltui detinuții banii câștigați
Persoanele condamnate care muncesc și sunt plătite pentru prestațiile lor, pot folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din banii încasați, în timp ce 10% sunt depuși pe numele său, la Trezoreria Statului, urmând să fie încasați în momentul punerii în libertate.