Un sfert dintre copiii din România se culcă flămânzi, iar 93% dintre ei sunt victime ale bullying-ului, potrivit unui raport World Vision lansat miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, la Palatul Parlamentului. Raportul, intitulat „Bunăstarea copilului din mediul rural”, evidențiază situațiile alarmante din mediul rural, unde sărăcia, violența și lipsa accesului la educație și resurse esențiale afectează grav viața copiilor. Studiul arată și alte probleme severe, precum numărul mare de copii care renunță la liceu pentru a lucra sau a se angaja în activități care le pun în pericol viitorul, transmite Agerpres.
Potrivit documentului, prezentat în cadrul evenimentului de Mihaela Nabăr, director executiv World Vision, aproape un sfert dintre copii - 23% - se duc întotdeauna sau uneori seara la culcare flămânzi, pentru că nu există suficientă mâncare acasă, în timp ce 93% dintre copiii din mediul rural au suferit pe parcursul anului şcolar anterior cel puţin o situaţie de bullying în mediul şcolar.
Studiul arată că doi din 10 părinţi consideră că uneori este nevoie să-ţi baţi copiii pentru a-i educa mai bine, în timp ce 42% dintre gospodăriile din mediul rural cu copii nu au venituri salariale.
Documentul mai arată că 4 din 10 copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare. Datele adaugă că 14% dintre copii, între 5 şi 17 ani, nu fac baie întotdeauna în fiecare săptămână.
Datele mai arată că 12,3 lei/zi este suma medie a costurilor pentru hrană în familie, pentru copiii din mediul rural, iar 15% dintre copiii de peste 8 ani din mediul rural (aproximativ 154.000 de copii) se simt întotdeauna obosiţi pentru că muncesc înainte sau după şcoală.
Raportul a fost lansat pe data de 20 noiembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, o zi extrem de importantă la nivel mondial, a subliniat reprezentanta World Vision România.
„Ceea ce vedem anul acesta este că da, o parte dintre indicatori s-au îmbunătăţit, dar o foarte mare parte a indicatorilor s-au înrăutăţit, în special acei indicatori care ţin de drepturile de bază ale copilului. (...) Dacă ar fi să ne uităm, spre exemplu, la cât de hrăniţi sunt copiii noştri, ceea ce constatăm este că aproape un sfert dintre copii din România se duc întotdeauna sau uneori seara flămânzi la culcare, pentru că nu există suficientă mâncare acasă.
Este un procent care, din păcate, s-a înrăutăţit faţă de 2020, moment la care aveam unul din 10 copii care merg aproape în fiecare seară sau întotdeauna flămânzi la culcare. Cred că ar trebui să ne uităm de ce se întâmplă aceste lucru, cât de mult a crescut inechitatea şi cât de bine alocăm resursele", a arătat Mihaela Nabăr.
Evenimentul a inclus o dezbatere la care au participat reprezentanți ai Guvernului şi parlamentari ai partidelor din actuala legislatură.