Cei care au amânat pe ultima sută de metri planificarea unei vacanțe la munte sunt cei mai predispuși să cadă în plasa infractorilor care se pretind proprietari de pensiuni sau cabane montane în stațiunile sau regiunile cu reputație turistică.
Schema e simplă: odată câștigată încrederea potențialei victime, acesteia i se cere să vireze un avans consistent, după care "proprietarul" pensiunii sau al vilei "dispare în ceață".
Un astfel de caz este relatat de presa națională și descrie neplăcerile suferite de un grup de 15 persoane, care au dat curs unei oferte de a-și petrece Revelionul la Sinaia.
Ei au aflat că pensiunea la care făcuseră "rezervare" nu era, de fapt, disponibilă, fiind închiriată altor persoane. Oamenii au aflat acest lucru după ce au plătit în avans. Și, bineînțeles, orice tentativă de a recupera avansul a fost în zadar.
1.500 de lei dați avans, după care "ofertantul" s-a făcut nevăzut
"Ne-a spus că trebuie să trimitem un avans de 1.500 de lei. Noi am trimis avansul. O persoană din grup a realizat că este o țeapă", s-a confesat unul dintre păgubiți, citat de adevărul.ro.
Adevăratul proprietar al locației al cărei nume a fost folosit în înșelătorie a ținut, la rândul său, să tragă un semnal de alarmă.
"Ne-au sunat să ne întrebe dacă e casa liberă de Revelion și le-am spus: 'domnule, nu mai dați banii, că vă păcălește'. Vă dați seama cum ne simțim când un escroc face așa ceva", a spus el.
În contextul în care mai mult de 22 de mii de infracțiuni de înșelăciune au fost sesizate în primele 11 luni din 2023 în întreaga țară, autoritățile îndeamnă victimele să depună plângere la poliție, pentru a contribui la combaterea acestui fenomen.
Ce trebuie să aibă în vedere turiștii atrași de ofertele de sezon
Cetățenii dornici de o ieșire la munte de sărbători pot avea în vedere câteva precauții de bun simț atunci când fac rezervări, pentru a nu regreta ulterior.
Astfel, o primă precauție este să se asigure că datele de contact ale ofertantului sunt reale. Apoi, să verifice, inclusiv cu ajutorul Google, fotografiile destinației de vacanță și conformitatea acestora cu numele și numărul locației.
Probabil cea mai bună verificare este legată de prețul ofertei: dacă tarifele sunt neobișnuit de mici față de restul pieței sau dacă avansul cerut este deosebit de mare, sunt mari șanse să fie vorba de o țeapă.