Antena 3 CNN Actualitate Social Povestea unui tânăr din Humuleşti care face motoare pentru nanosateliţii lui Elon Musk: "Am văzut un vis împlinit"

Povestea unui tânăr din Humuleşti care face motoare pentru nanosateliţii lui Elon Musk: "Am văzut un vis împlinit"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:47 03 Feb 2022 Modificat la 10:45 04 Feb 2022
2
Sursa foto: 24life.ro

Mai exact, motorul inventat de George-Cristian Potrivitu, împreună cu colegul său singaporez, Dr. Mark Lim, a fost lansat la începutul anului în spațiu cu o rachetă a SpaceX și ajută sateliții să stea mai mult pe orbită. Orbitarea foarte aproape de Pământ duce la o mărire a rezoluției imaginilor, iar astfel datele colectate au o valoare mai mare.

Tehnologia sa are la bază un nanosatelit acționat de un motor cu plasmă. Motorul său a însoțit racheta Falcon-9 aparținând companiei SpaceX (fondată de Elon Musk) care pe 13 ianuarie 2022 s-a desprins de pământ la Cape Canaveral Space Force Station, Florida, cu misiunea de a lansa pe orbită 105 micro și nano sateliți aflați la bord. 

Evenimentul a fost o premieră pentru industria spatială. Este pentru prima dată când un motor cu efect Hall este plasat pe un nanosatelit, dar și un succes extraordinar pentru George-Cristian Potrivitu, care în doi ani a reușit, împreună cu colegul său singaporez și echipa pe care o conduc împreună, o performanță încă neegalată de alte companii din lume.

Mai mult propulsorul creat de cei doi cercetători este primul propulsor cu efect Hall care să funcționeze la mai puțin de 10 W putere electrică. Nanosatelitul cu motorul creat de românul nostru a fost plasat cu succes pe orbită la 530 km altitudine.

Românul care face motoare pentru nanosatelitii lui Elon Musk

„Ideea i-a venit colegului meu Dr Mark Lim, care cu doar câteva luni înainte terminase doctoratul în fizica plasmei la același centru de cercetare unde eu mi-am început studiile doctorale.

După câteva discuții am ajuns amândoi la concluzia că eram într-un moment oportun pentru a desprinde un astfel de start-up din universitate cu scopul clar de a proiecta, construi și comercializa sisteme de propulsie cu plasmă de mică putere capabile să deservească sateliți de mici dimensiuni. 

Așa a venit ideea primului motor pe care eu l-am inventat și care mai apoi avea să ajungă în spațiu pe 13 ianuarie 2022, plasat fiind pe un nanosatelit și lansat de către o rachetă Falcon 9 a companiei americane SpaceX.(...)

Așadar Aliena, compania pe care am co-fondat-o, împreună cu un alt start-up local care a construit nanosatelitul, au contractat SpaceX pentru plasarea lui pe orbită.

Motorul nostru, fiind un motor cu plasmă din clasa de motoare cu efect Hall, consumă foarte puțin combustibil (xenon, un gaz nobil și inert) și are avantajul de a funcționa un timp îndelungat, chiar și când este amplasat pe un satelit de dimensiuni mici care nu are spațiu pentru un rezervor mare de combustibil.

În plus, propulsorul consumă puțină putere electrică și de aceea a put fi amplasat pe un nanosatelit (satelitul e cam cât o cutie de pantofi de mare), ținând cont că suprafața panourilor solare este limitată", spune George-Cristian potrivit 24life.ro.

 

×
x close