Antena 3 CNN Actualitate Social PSD insistă, PNL rezistă. Ce se întâmplă cu supraimpozitarea veniturilor mari şi pensiilor speciale

PSD insistă, PNL rezistă. Ce se întâmplă cu supraimpozitarea veniturilor mari şi pensiilor speciale

Mădălina Mihalache
1 minut de citit Publicat la 12:45 17 Iun 2022 Modificat la 13:20 17 Iun 2022
rtgh

Cu doar câteva zile înainte ca noul Cod fiscal să fie adoptat, social-democrații insistă exact cu măsurile pe care le resping cei din Partidul Național Liberal.

Liderii PSD au anunțat că vor propune în cadrul coaliției de guvernare ca veniturile mai mari decât salariul președintelui României, Klaus Iohannis, care este în acest moment de aproape 25.000 lei să fie impozitate cu 40 %. La fel și în cazul pensiilor speciale. Aici, social-democrații propun ca această supra impozitare să fie în două trepte, o cotă de impozitare de 40 % pentru pensiile speciale mai mari de 9.000 lei și o cotă de impozitare de 90 % pentru pensiile speciale mai mari de 18.000 lei, lunar.

Liberalii le-au transmis deja social-democraților că nu sunt de acord cu cele două măsuri, la fel cum le-a transmis că nu sunt de acord nici cu introducerea taxei pe care social-democrații doresc să fie plătită de marile companii care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Social-democrații spun însă că propun ca ea să fie de 0,5 % din cifra de afaceri.

Nu mai au foarte mult timp la dispoziție liderii coaliției de guvernare să adopte toate aceste măsuri fiscale. Ele trebuie cuprinse într-un pachet care trebuie adoptat până la data de 1 iulie, pentru ca ele să fie în vigoare începând cu anul viitor.

Singura măsură care ar putea să întrunească consens în cadrul coaliției de guvernare este cea prin care românii cu venituri mai mici de 4.500 lei net, să primească deduceri fiscale și chiar cei care au salariul minim pe economie, care astăzi în România este de 2.550 lei - să nu mai plătească impozit pe venit deloc.

×
x close