Antena 3 CNN Actualitate Social Pumnul lovește, indiferența ucide. Majoritatea țărilor UE au servicii sociale pentru femeile maltratate de partener

Pumnul lovește, indiferența ucide. Majoritatea țărilor UE au servicii sociale pentru femeile maltratate de partener

Carmina Pricopie, Maria Coman
2 minute de citit Publicat la 12:12 13 Oct 2021 Modificat la 12:12 13 Oct 2021
pjimage (66)
violenta domestica Sursa foto: Hepta

Numai Guvernul spaniol alocă în acest mandat 20 de milioane de euro în cadrul proiectului "Spania te protejează!". În Ungaria, anul trecut, a intrat în vigoare o reformă legislativă care limitează posibilitatea de eliberare condiţionată în cazul crimelor care au legătură cu violenţa în familie. Ţări ca Franţa şi Italia au introdus brăţările electronice pentru urmărirea agresorilor.

În România, anul trecut au fost ucise 47 de femei de iubiţi sau de soţi. În tabloul european suntem undeva la mijloc. O analiză făcută de Agerpres arată că Danemarca a avut cele mai puţine victime femei ucise în relaţia de cuplu în 2020. La polul opus stă Polonia, unde anual sunt 400-500 de femei ucise de parteneri.

În Italia cifrele sunt alarmante, dar dacă facem un calcul raportat la numărul de locuitori, România e pe aceeaşi linie. Cercetătorii italieni spun că, în fiecare an, în 30 la sută din aceste crime victime sunt româncele. 

 În Italia există foarte multe iniţiative pentru victimele violenţei domestice. Doar în primul semestru al anului 2020, în Italia "asasinatele împotriva femeilor au reprezentat 45% din numărul total al omuciderilor, a transmis corespondentul Antena 3 în Italia, Naty Badea, din faţa unui centru antiviolenţă unde femeile agresate se pot adresa pentru a cere ajutorul.

Brățara electronică, folosită în cazul violenței domestice

În acest centru specialiştii ar putea apela la chestionarul SARA care le oferă nivelul de risc la care se supune victima sau polițiștii actioneaza în baza protocolului EVA. Există o bază de date unde se adună toate cazurile de violentă. poza agresorului.

Pe lângă partea de servicii, italienii au găsit şi metode de a-i constrânge pe agresori.  

În Italia, brăţara electronică a fost introdusă în anul 2001 şi de atunci se foloseşte şi în cazul violenţei domestice. Legea prevede ca agresorul, acuzatul, să fie de acord să poarte acest dispozitiv. În cazul în care acesta refuză, judecătorul va dispune arest domiciliar sau arest preventiv ca alternativă.

În Spania, luna aceasta, codul penal aduce pedepse mai mari pentru agresorii din familie.

Agresorii care produc această violenţă de gen nu vor mai avea dreptul să-şi vadă copiii.

La secţiile de Poliţie se fac echipe mixte formate dintr-un medic, un psiholog şi un inspector social pentru a nu traumatiza victima chestionând-o de mai multe ori la mai multe instituţii.

Guvernul spaniol destinează în acest fel violenţa de gen.

În 2020, Franţa a înregistrat cele mai puţine cazuri de femei ucise. Pentru că a introdus brăţările electronice în 2019, anul trecut fiind cumpărate noi modele pe care le-a inaugurat chiar ministrul Justiţiei.

De ce rămân mereu şi mereu, an după an, în aceeaşi relaţie care le distruge sufletul şi de multe ori le ucide, aflaţi în episodul următor al campaniei "Pumnul loveşte, indiferenţa ucide!". 

Uitaţi-vă bine! Şi luaţi atitudine. Noi, cu toţii, putem schimba ceva! Dacă sunteţi sau aţi fost într-o situaţie dificilă, dacă vreţi să împărtăşiţi experienţa personală cu alte femei captive în relaţii abuzive, dacă vreţi să semnalaţi ignoranţa autorităţilor sau dimpotrivă, va invitam să ne scrieţi pe adresa noastră de e-mail [email protected].

×
x close