Antena 3 CNN Actualitate Social România riscă să fie îngropată în gunoaie

România riscă să fie îngropată în gunoaie

2 minute de citit Publicat la 16:52 23 Oct 2017 Modificat la 16:52 23 Oct 2017
o_1bt4o178ku4v1nko1r1j111vkal8.jpg
Foto: Pixabay.com

România riscă amenzi uriaşe de la Comisia Europeană, dacă nu implementează măsuri privind reciclarea deşeurilor. Sute de mii de euro pe zi ar putea plăti statul român dacă nu aplică procedura colectării selective.

Iar asta în condiţiile în care cei mai mulţi români aruncă totul în acelaşi tomberon. Acolo unde există recipiente separate, conţinutul ajunge oricum în aceeaşi maşină de gunoi care îl transportă la groapă. Oficialii europeni au venit personal în România şi au vizitat o groapă de gunoi din apropierea Capitalei. Au atras atenţia că România trebuie să găsească soluţii în cel mai scurt timp.

La gropile de gunoi, deşeurile ajung de-a valma. Drept urmare, munca celor de aici de a face o selecţie devine una titanică. La groapa de la Chiajna, spre exemplu, se sortează doar 30% din deşeuri. 7% din acestea sunt transformate în obiecte utile, precum şerveţele, cutii sau hârtie iginienică.

O delegaţie a oamenilor de afaceri din Germania, însoţiţi de un înalt oficial responsabil al diviziei de mediu din cadrul Comisiei Europene, au vizitat depozitul de la Chiajna. Au vrut să vadă cu ochii lor dacă există o procedură de sortare a deşeurilor şi care este ea şi cum implementează autorităţile române politicile de mediu aprobate la nivel european.

Ţara noastră reciclează doar 5% din deşeuri şi, dacă nu face ceva pentru a schimba această situaţie, va fi amendată de organismele europene. În plus, pierde şi foarte mulţi bani.

Pe de altă parte, taxa de depozitare a gunoiului ar putea fi introdusă de anul viitor şi nu din 2019, aşa cum a decis Guvernul în această vară. Asta pentru că deputaţii din Comisia de Mediu vor neapărat să existe o modalitate prin care cetăţenii să fie convinşi să colecteze selectiv deşeurile. Parlamentarii au discutat acest subiect cu ministrul Mediului şi au ajuns la concluzia că doar o componentă a taxei poate intra in vigoare mai devreme, iar restul peste doi ani. Nu a fost, însă, luată şi o decizie în acest sens.

Taxa de depozitare a gunoiului la rampă, introdusă de Guvern de la 1 ianuarie 2017, a fost eliminată la numai câteva luni distranţă printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Potrivit documentului respectiv, taxa de depozitare, de 80 de lei/tonă, va reveni din 2019. Numai că parlamentarii îşi doresc acum introducerea de anul viitor.

Ministerul Mediului nu vrea însă să dea înapoi. Taxa ar urma să intre în vigoare aşa cum s-a stabilit, în 2019. În plus, ar fi de umblat la cuantumul acesteia, considerat acum destul de ridicat.

×
TOP articole
x close