Antena 3 CNN Actualitate Social Raed Arafat anunță deciziile luate pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Raed Arafat anunță deciziile luate pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 18:38 27 Feb 2022 Modificat la 19:05 27 Feb 2022
raed-arafat-razboi-ucraina
Sursa foto: Antena 3

"Capacitatea de prelucrare la intrare la granița este mai mare decât se intră. Cel puțin la siret intrau mult mai puțini decât capacitatea noastră. Poliția de Frontieră a mobilizat microbuze speciale care pot fi folosite pentru prelucrarea persoanelor care intră și pentru a simplifica fluxul. Chiar să le trimită la tabără pentru a putea fi prelucrate acolo. Dacă pe partea ucraineană procesarea este mai lentă, asta nu mai poate fi rezolvat de noi și trebuie rezolvat acolo", a spus Raed Arafat.

"Unde există un pic de întârziere, este unde se merge către statutul de azilant. Acolo durează ceva mai mult. Dar și aici s-au asigurat resurse suplimentare pentru a procesa mai mulți dintre cei care solicită statutul de azilan, care nu au documente, ca să poată să fie preluați si să fie duși la locurile de cazare", a adăugat acesta.

Autoritățile din România se pregătesc de creșterea numărului de persoane care ajung din Ucraina. În Siret sunt două tabere cu 400 de persoane, se instalează alta la Rădăuți, în Sighetu Marmației tabăra cu capacitate de 200 de persoane e goală, iar la Isaccea sunt corturi, spune Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică, după ce a vizitat mai multe tabere pentru cei sosiți din Ucraina, că la Siret inițial s-a instalat o tabără de 200 de locuri, apoi alta de 200 de locuri, iar acum se lucrează la instalarea unei noi tabere la Rădăuți, unde vor fi inclusiv containere încălzite.

Tot la Rădăuți a fost identificată o școală care poate caza 500 de persoane, aici urmând să ajungă în primă instanță copiii, pentru că este mai cald.

De altfel, spune Arafat, în Suceava au fost identificate aproximativ 3.000 de locuri de cazare voluntare, din care 400 la o mănăstire.

În Sighetu Marmației există o tabără de 200 de locuri, dar deocamdată nu este nimeni acolo, iar la Isaccea există corturi la trecerea frontierei, în care pot aștepta cei care vin cu bacul.

„Am observat implicarea foarte bună a autorităților, o foarte bună colaborare cu organizațiile non-guvernamentale, am găsit voluntari care lucrează și asigură sprijin. Ne pregătim pentru o creștere a numărului de persoane care ajung din Ucraina”, a spus Arafat.

×
x close