Antena 3 CNN Actualitate Social Protest al pensionarilor în fața Guvernului. Cer majorarea pensiilor cu 13% și desființarea Pilonului II

Protest al pensionarilor în fața Guvernului. Cer majorarea pensiilor cu 13% și desființarea Pilonului II

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 14:02 25 Mar 2022 Modificat la 14:02 25 Mar 2022
preda nedelcu
Sursa foto: Facebook

Pensionarii solicită Guvernului majorarea cu 13% a pensiilor până în luna septembrie, din cauza creşterii accelerate a preţurilor, a declarat, astăzi, Acţiunea de protest a fost organizată de cele trei mari federaţii reprezentative ale pensionarilor - Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România.

"Suntem 3 federaţii naţionale care protestăm, iar noi avem în toată ţara câteva sute de organizaţii. Noi ne-am consultat şi cu pensionarii din ţară şi chiar ei ne-au cerut să facem o asemenea acţiune. Nemulţumirile noastre sunt constante, de mai mulţi ani. După cum se ştie, suntem o categorie marginalizată, mulţi îşi doresc ca pensionarii să nu mai existe.

Suntem nevoiţi să ieşim în stradă, pentru că alte metode pe care le-am folosit de a putea să stăm de vorbă cu prim-ministrul, cu ministrul Muncii, n-au avut rezultatul pe care ni-l doream, adică nu ne-a primit nimeni. Ce dorim noi: prima revendicare se referă la majorarea pensiilor cu 13% până în luna septembrie. Cerem această majorare având în vedere avalanşa fără precedent a creşterii preţurilor, în primul rând ale produselor alimentare de bază, fără de care oamenii nu pot să trăiască", a afirmat Preda Nedelcu, pentru Agerpres.

O altă solicitare a federaţiilor de pensionari este desfiinţarea Pilonului II de pensii

"A doua chestiune: am fost nedumeriţi, protestăm şi solicităm să nu se reducă cu 5% contribuţia de asigurări sociale pe care o suportă angajaţii din venitul lor, după cum vrea fostul premier Cîţu, pentru că va avea un rezultat dezastruos pentru fondul naţional de pensii, din care se plătesc pensionarii actuali.

Legăm de această măsură faptul că s-a majorat procentul care se virează, din contribuţia de asigurări sociale, pentru o parte din pensionari, la aşa-numitul Pilon II de pensie. Iar revendicarea noastră se referă la desfiinţarea acestui Pilon II de pensii. În Europa, în afară de fostele ţări cu regim comunist, cărora le-a impus acest pilon Fondul Monetar Internaţional, nu există aşa ceva. De ce nu există în Germania, în Franţa, în Italia, în Marea Britanie? De ce nu au ţările occidentale acest sistem? De ce Ungaria şi Polonia le-au desfiinţat, după 4 ani de existenţă?", a precizat Preda Nedelcu.

Liderul Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a susţinut că administratorii Pilonului II sunt singurii care câştigă de pe urma acestui program de pensii.

"Aducem un argument de bun simţ: la ora actuală, fondurile de pensii private sunt administrate de firme private străine - sunt aproximativ 80 de miliarde de lei - pentru care contribuţia pe care o depune angajatul se diminuează cu procentul de comision pe care i-l ia cel care administrează fondul respectiv. Ce se întâmplă cu aceşti bani, cu aceste 80 de miliarde?

Unde investesc fondurile acestea banii: în titluri de stat. Deci statul român ia bani de la salariaţi, îi depune în contul fondului privat şi practic statul face un împrumut pentru care plăteşte dobândă, la banii pe care el i-a depus în numele angajaţilor. Titlurile de stat au o dobândă de 4 %. Ce afacere e asta? Cine câştigă, în afară de patronii care administrează fondurile? Pentru acest fapt cerem desfiinţarea acestui pilon de pensii", a declarat Preda Nedelcu.

Acesta a explicat că altă solicitare a pensionarilor este majorarea procentului din PIB care poate fi cheltuit cu pensiile.

"Domnii Cîţu şi Ghinea, fără să întrebe pe nimeni, au inclus, în propunerile lor pentru PNRR, o reformă a pensiilor, să elaboreze o nouă lege a pensiilor şi să mărească procentul la Pilonul II de pensii. Dar n-a cerut nimeni de la Uniunea Europeană asta, ci ei doi au cerut, ceea ce este un dezastru pentru noi. Iar noi susţinem solicitarea ministrului Muncii, este una din revendicările noastre, ca procentul acela de 9,4% din PIB (alocaţi pensiilor, n.r.) să aibă cuantumul mediei europene, adică de 11%. Deci 11% să avem şi noi alocaţi pensiilor, ca toate celelalte ţări. Noi şi Bulgaria avem cel mai mic procent alocat pentru pensii.

Deci cerem modificarea PNRR, eliminându-se aceste opţiuni ale domnului Cîţu. (...) Cerem autorităţilor să ne respecte, să ne asculte, să ne primească să stăm de vorbă. Nu vrem să auzim de la membrii Guvernului sfaturi. Ei zic: 'sunt părinţii şi bunicii noştri, să nu-i nenorocim'. Dar nu fac nimic pentru noi, sunt numai declaraţii de conjunctură. Am făcut acest banner pe care am scris: 'Guvernanţi, suntem părinţii şi bunicii voştri, aşa precum spuneţi. Nu ne exterminaţi!'", a încheiat Preda Nedelcu.

×
x close