Antena 3 CNN Actualitate Social Minerii ameninţă că vin să protesteze în Capitală, după ce Orban a anunţat că România renunţă la producţia de cărbune

Minerii ameninţă că vin să protesteze în Capitală, după ce Orban a anunţat că România renunţă la producţia de cărbune

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 09:54 03 Iun 2020 Modificat la 09:54 03 Iun 2020
o_1e9sfb1td1h592kr6llerr8b5b.jpg
Sursa foto: Hepta

Şeful Guvernului a spus că toate grupurile pe bază de cărbune vor fi închise, ceea ce înseamnă că foarte mulţi mineri îşi vor pierde locurile de muncă.

Potrivit estimărilor, de la Complexul Energetic Oltenia ar urma să fie concediaţi în jur de 10.000 de oameni.

Sindicaliştii le cer guvernaților să spună ce măsuri au de gând să ia pentru a atenua impactul social din următorii ani şi anunţă clară că îşi vor "apăra" locurile de muncă.

Măsura anunţă înseamnă "sărăcie maximă"

"Oamenii sunt nemulţumiţi, îngrijoraţi, pentru că, dacă vor rămâne fără locuri de muncă, nu au alternativă aici la noi, în Olternia. S-au pierdut de-a lungul timpului, 8.000 de locuri de muncă aici, mai avem puţin peste 12.000", a spus vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, miercuri, la Antena 3.

În ce priveşte declaraţiile premierului, "ei spun că vor trece câteva grupuri energetice de pe cărbun pe gaz, dar tot se vor pierde locuri de muncă în partea minieră. Vor mai rămâne câteva locuri de muncă în termocentrale care vor fi trecute pe gaz, dar foarte puţine".

Această decizie "ar însemna pentru noi sărăcie maximă, pentru că aici este o lipsă acută de locuri de muncă, mai ales în Gorj, unde este inima mineritului de suprafaţă", a adăugat Manu Tomescu.

Sindicalist: Dincolo de asta, mai avem o supărare foarte mare

"Dincolo de asta, noi mai avem o supărare foarte mare.

În acest timp, în care noi rămânem fără locuri de muncă, pentru că statul român şi-au luat acele angajamente în Uniunea Europeană, pentru a reduce polurea, la ora actuală, România importă energie electrică de la sârbi, ucraineni, ţări care sunt în afara UE, şi ţări care produc energie electrică pe cărbune. 

Cu alte cuvinte, pe românii tăi îi laşi fără locuri de muncă, îi trimişi acasă, dar în acelaşi timp, prin legile date la noi în România, se importă energie electrică, culmea, tot pe bază de cărbune", a explicat liderul sindical Manu Tomescu, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

România renunţă la energia pe bază de cărbune

Premierul Ludovic Orban a anunţat că România va renunţa la producţia de energie pe bază de cărbune, iar centralele Complexului Energetic Oltenia vor fi trecute pe gaze.

"Reactoarele 3 și 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie. (…) Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. 

Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. 

E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a declarat Orban 

Minerii amenință că vin la proteste în Capitală

×
Etichete: mineri carbune
x close