Antena 3 CNN Actualitate Social Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, despre efectele depresiei în pandemie

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, despre efectele depresiei în pandemie

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 11:37 11 Apr 2021 Modificat la 12:14 11 Apr 2021
o_1f3015ceb1s9v1rjo1odc1dqcvpb.jpg

Numai săptămâna aceasta au fost raportate mai multe cazuri care au șocat România. O tânără de 24 de ani din Brăila sergent de armată și-a pus capăt zilelor. Gestul disperat al fetei vine la scurtă vreme după ce un medic din Timișoara sau sinucis. Bărbatul de numai 28 de ani lucra la secția ATI suport COVID-19 a spitalului.

Întrebat care crede că sunt cauzele principale din cauza cărora, în ultimul an, a crescut îngrijorător numărul sinuciderilor în rândul tinerilor, Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a precizat că pandemia a generat efecte de epuizare, însingurare care au accentuat şi mai mult problemele pe care o anumită categorie de persoane le-au avut înainte de aceste schimbări bruște.

"Lumea se izolează, toată lumea reduce contactele cu ceilalți"

"Este o categorie vulnerabilă în această privință. Sunt acei oameni care au probleme psihice, care au avut probleme înainte de aceasta pandemie și au în continuare probleme amplificate din punctul ăsta de vedere.

20% din populația acestei țări are probleme psihice, unele poate sunt mai uşoare, altele sunt mai grave de competența psihiatriei, dar toți clachează din punctul acesta de vedere. Lumea se izolează, toată lumea reduce contactele cu ceilalți și în felul acesta oamenii devin mult mai însingurați, iar la afecțiuni grave și este foarte complicat", a spus Liviu Chesnoiu.

"Omul este un animal social nu poate trăi în izolare"

"Omul este un animal social nu poate trăi în izolare. Oamenii aceștia puși întru altă paradigmă se comportă foarte ciudat. Ei poate trag un semnal de alarmă, dar nu sunt ajutați. Oamenii aceștia clachează și de epuizare și de stres și dar și de faptul că nu văd luminița de la capătul tunelului", a mai explicat Liviu Chesnoiu.

Medic ATI, de 28 de ani, găsit mort. Lucra cu pacienții COVID din Spitalul Județean Timișoara și n-a mai suportat

"Medicul de epuizare a clacat. Vă dați seama câți oameni sunt în situația aceasta? Suntem în primul rând pe baricade și cer "domne vreau să mă lăsați două zile concediu să dorm". Şi noi nu avem cum să le dăm aceste zile libere, pentru că rămâne frontul descoperit.", a spus Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist la Antena 3. 

×
x close