Antena 3 CNN Actualitate Social Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează campania „Și ei sunt copiii României”

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează campania „Și ei sunt copiii României”

2 minute de citit Publicat la 19:28 04 Iun 2019 Modificat la 19:28 04 Iun 2019
o_1dchl422a1d3hs731t5mucl17bv8.jpg

Cu ocazia zilei de 1 iunie, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează campania „Și ei sunt copiii României”. Inițiativa are ca scop îmbunătățirea legislației care, în acest moment, îngreunează procesul de adopție și face ca mulți dintre copiii instituționalizați să nu aibă șansa de a crește într-o familie.

Cu ajutorul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara, FACIAS a realizat o radiografie la zi a situației și a problemelor reale cu care se confruntă acest sistem.

Peste 22.000 de copii sunt astăzi în România care nu au o familie. Dintre aceștia, majoritatea (peste 60%) au vârste cuprinse între 6-13 ani, perioadă esențială în dezvoltarea oricărui copil.

Cei mai mulți dintre copiii care se afla în sistemul de protecție sunt victime ale abandonului familial sau ale abuzurilor suferite în familia biologică.

Alarmant este faptul că aproximativ 90% din numărul total al copiilor aflaţi în sistem (mai exact, 20.191 de copii) sunt declaraţi neadoptabili.

Termenul de 6 luni prevăzut de lege pentru decăderea părinților din drepturi este mult prea lung și constituie un impediment important în procesul de adopție. La fel și posibilitatea rudelor până la gradul al patrulea de a-și exercita drepturile asupra copilului. Identificarea acestor rude necesită timp, resurse umane și materiale din partea statului, iar toate acestea sunt în detrimentul copiilor.

Pentru a da dimensiunea problemei cu care se confruntă sistemul de adopții din România, specialiștii subliniază faptul că, în perioada 1990-2019, în țara noastră au fost încuviinţate doar 21.647 de adopţii – o cifră infimă raportată la numărul copiilor care nu se bucură de dragostea unei familii.

Din datele obținute de FACIAS, se remarcă o scădere a numărului de familii care doresc să adopte, descurajate fiind de procedurile extrem de complicate și, în multe cazuri, de personalul insuficient pregătit. În aceste condiții, un număr copleșitor de copii abandonaţi sunt „condamnaţi” să rămână instituţionalizaţi.

Lipsa unor măsuri concrete care să eficientizeze procesul adopției și care să dea, la timpul potrivit, fiecărui copil dreptul la o familie constituie UN ABUZ.

Rata extrem de scăzută de adopție a copiilor instituționalizați din România indică existența unor posibile probleme de ordin structural și funcțional în sistemul de protecție pentru care trebuie găsite urgent soluții.

Conform statului său, FACIAS acționează în vederea semnalării, sancționării și prevenirii abuzurilor. În acord cu scopul și obiectivele sale, în cadrul campaniei „Și ei sunt copiii României”, FACIAS va acționa, simultan, pe două direcții:

  1. Începând de sâmbată, 1 iunie 2019, va lansa petiția online dedicată conștientizării situației dramatice în care se află copiii instituționalizați și consolidării unui grup de acțiune civică în favoarea acestora. Prin această petiție vor fi aduse la cunoștința publicului gravele probleme de care este afectat procesul de adopție din România și, ca o consecință, dramele prin care trec copiii fără familie din țara noastră.
  2. Va propune, în dezbatere publică, modificări legislative concrete, care ar putea ameliora semnificativ procedura adopției. Exemplificăm în acest sens: reducerea termenului de 6 luni de decădere din drepturile părinteşti; modificarea articolului de lege care prevede identificarea rudelor până la gradul IV, cu „rude până la gradul III”; instituirea unor criterii foarte clare de selecţie a adoptatorilor.

FACIAS face apel la persoanele care au trecut prin acest proces pentru a ne semnala demersul dificil cu care s-au confruntat. Ne puteți contacta pe pagina de Facebook a proiectului “ȘI EI SUNT COPIII ROMÂNIEI”

×
x close