Antena 3 CNN Actualitate Social Cât a ajuns să coste franzela în unele pieţe din Capitală

Cât a ajuns să coste franzela în unele pieţe din Capitală

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:19 21 Mar 2022 Modificat la 14:54 24 Mar 2022
franzela paine piata
Cât a ajuns să coste franzela în unele pieţe din Capitală Sursa foto: Antena 3

De la o luna la alta, preţurile alimentelor explodează.

Scumpirile vin pe bandă rulantă în ultimele zile, iar producătorii de grâu spun că preţul franzelei s-ar putea dubla.

O franzelă se vinde cu 2 lei în unele pieţe din Bucureşti, însă preţul ar putea creşte

Dacă acum, o pâine simplă costă aproximativ 2 lei, în funcţie de locul din care este cumpărată, ea ar putea ajunge să coste până la 4 lei în perioada următoare, estimează producătorii de grâu.

În unele pieţe din Bucureşti, comercianţii au scumpit franzela cu peste 10% în ultimele zile, până la 2 lei bucata.

Potrivit datelor oficiale, în ultimul an, gazele s-au scumpit cu 45%, combustibilii cu 27% iar făina cu 16 procente.

Mulţi români se limitează la cheltuielile de bază

În această perioadă, şi unele legume şi fructe se vând scump în pieţele agroalimentare din Capitală

De exemplu, un kilogram de miez de nucă poate ajunge până la 45 de lei, iar căpşunele la 30-40 de lei.

Din cauza preţului mai piperat, căpşunile se vând la caserole de 500 de grame. Roşiile şi ardeii de import ajung la 15 lei pe kilogram, iar castraveţii la 12 lei pe kilogram.

Mulţi cumpărători spun că fac cu greu faţă cheltuielilor. Cumpără doar strictul necesar. 

Şi producătorii din pieţe spun că vânzările lor au scăzut.

În ultimul an, legumele s-au scumpit cu aproape 15% potrivit datele Institutului Naţional de Statistică.

Cât mai costă legumele şi fructele în pieţele din Capitală

Miez nucă 35-45 lei/kg

Căpşuni import 30-40 lei/kg

Urzici 15-20 lei/kg

Roşii 15-18 lei/kg

Ardei 15 lei/kg

Castraveţi 12 lei/kg

Sursa: pieţe agroalimentare

Preţurile alimentelor cresc de la o lună la alta. Cu cât s-a scumpit coşul de cumpărături faţă de luna trecută

Antena 3 a făcut un experiment şi a verificat, în acelaşi magazin, cum s-au modificat preţurile de la începutul anului şi până acum.

Pentru un coş de cumpărături format din doar 7 produse putem plăti acum şi cu 15 lei mai mult faţă de începutul anului.

Cel mai mult par să se fi scumpit legumele. Reprezentanţii industriei alimentare admit că majoreaza preţurile de la o săptămână la alta. Antreprenorii nu se tem de lipsa stocurilor, ci de creşterea preţurilor.

Populaţia, în special cei cu pensii şi salarii modeste, este îngenunchiată de aceste scumpiri. 

Legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă, ne arată experimentul Antena 3.

De la începutul anului şi până acum cel mai mult s-a scumpit ardeii, cu 6 lei pe kilogram, pentru roşii plătim cu 3 lei mai mult pe kilogram iar în 2 luni şi jumătate bananele s-au scumpit cu 2 lei pe kilogram.

În aceeaşi perioada uleiul s-a scumpit cu 11%, iar făina cu 25% la raft. Practic, fiecare produs s-a scumpit cu câte un leu, în perioada analizată.

Preţurile alimentelor sunt în creştere la nivel european din cauza scumpirilor din sectorul energetic, a războiului din Ucraina, dar şi a crizei de pe piaţa îngrăşămintelor.

Cererea este mai mare ca de obicei, ceea ce pune presiune pe preţuri.

×
x close