Poliţiştii au organizat o acţiune specială pentru a demonstra cum se folosesc corect şi în siguranţă materialele pirotehnice. Este vorba despre artificiile şi petardele care în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă produc accidente grave.
Sunt mai multe categorii de artificii, cele care pot fi folosite de persoane care au împlinit 18 ani, cele mai puțin periculoase din categoria F1, și artificiile din categoria F2 pe care le vedem de fiecare dată în centrul orașelor mari, cele care pot fi folosite doar de către pirotehniști profesioniști.
Aceste materiale pirotehnice nu pot fi folosite de către orice persoană, trebuie să fi avizat pentru a le folosi.
Polițiștii au dat până acum sancțiuni contravenționale de peste 560.000 lei și peste 500 de dosare penale au fost deschise în cadrul acestei acțiuni care va continua și marți și miercuri, pentru ca polițiștii să se asigure că nu vor exista persoane care să se rănească folosind aceste materiale pirotehnice.
Cum se folosesc corect materialele pirotehnice
Poliția Română a explicat care sunt materialele pirotehnice pe care le pot folosi persoanele sub 16 ani și peste 18 ani, exemplificând în video-ul de mai jos și cum se folosesc corect.
„Persoane care au împlinit vârsta de peste 16 ani pot deține și folosi articole pirotehnice doar din categoria F1. Sunt acele articole pirotehnice care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și pot fi folosite inclusiv în spațiile de locuință, în spațiile închise. Și aici avem artificii de brad, lumânări de tord, mici vulcănași, bombițe. (...) De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deține și folosi articole pirotehnice din categoria T1 și P1. Sunt acele articole pirotehnice destinate a fi utilizate pe scenă sau acele petarde cu un risc scăzut, dar atenție mare, acestea nu sunt de divertisment și pot fi folosită doar scopuri tehnice, în scopul în care a fost menționat de producător pe ambalaj, ca de exemplu îndepărtarea animalelor sălbatice sau periculoase în scopul semnalizării maritime sau în alte scopuri tehnice, inclusiv în stingerea incendiului.
În continuare, în partea stângă avem articole pirotehnice din categoriile superioare F2, F3, F4, P2 și T2, care sunt destinate exclusiv pirotehnicienilor. Prezintă un grad de pericol mai ridicat și atunci pot fi folosite doar de către pirotehnicieni autorizați”, a explicat polițistul într-un video care a fost postat pe pagina de Facebook a Poliției Române.
Conform legii, utilizarea în mod ilegal a materialelor pirotehnice se pedepseşte cu amendă între 1.000 şi 7.500 de lei.
ei care vând astfel de articole minorilor sau cei care comercializează articole pentru care este necesară calitatea de pirotehnician riscă şi pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an.