Antena 3 CNN Actualitate Social Cel mai periculos loc pentru femei este propria casă, arată un raport global al ONU: 140 mor zilnic din cauza partenerului sau familiei

Cel mai periculos loc pentru femei este propria casă, arată un raport global al ONU: 140 mor zilnic din cauza partenerului sau familiei

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 08:27 25 Noi 2024 Modificat la 11:43 25 Noi 2024
pantofi rosii femicid simbol femei ucise
Pantofi de damă roșii, simbol al femicidului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Aproximativ 140 de femei și fete din întreaga lume mor în fiecare zi din cauza partenerului sau a unui membru al familiei lor, potrivit noilor estimări globale privind femicidul realizate de ONU, potrivit The Guardian.

Raportul UN Women a constatat că 85 000 de femei și fete au fost ucise intenționat de bărbați în 2023, 60% (51 100) dintre aceste decese fiind comise de o persoană apropiată victimei. Organizația a declarat că cifrele sale au arătat că, la nivel global, cel mai periculos loc pentru o femeie este casa, unde majoritatea femeilor mor din cauza bărbaților.

Nyaradzayi Gumbonzvanda, director executiv adjunct al UN Women, a declarat: „Ceea ce ne spun datele este că atât de multe femei sunt expuse la violență mortală în sfera privată și domestică a vieții lor, unde ar trebui să fie cel mai în siguranță.

„Vedem cifrele din acest raport ca pe vârful icebergului”, a spus ea, ”pentru că știm că nu toate decesele femeilor sunt înregistrate și nu toate cauzele de deces sunt înregistrate cu exactitate ca femiciduri, și au existat multe comunități în care nu am putut accesa nicio informație.”

Multe dintre femeile ucise de partenerii lor au raportat autorităților o formă de violență înainte de deces

Estimările globale ale ONU privind femicidul, definit ca uciderea femeilor și fetelor în funcție de gen, au arătat o scădere generală a numărului de decese intenționate ale femeilor și fetelor în 2022 (89.000), dar o creștere a numărului de femei ucise de partenerii intimi și de membrii familiei.

Datele furnizate de agenția ONU dedicată egalității de gen și emancipării femeilor au arătat că Africa a înregistrat cele mai mari rate ale femicidelor legate de relațiile intime și de parteneriat, cu un număr estimat de 21 700 de victime în 2023, urmată de America și apoi de Oceania.

În Europa și în cele două Americi, majoritatea femeilor au fost ucise de parteneri intimi, în timp ce în alte părți, membrii apropiați ai familiei au fost principalii făptași.

UN Women a declarat că datele disponibile pentru trei țări - Franța, Africa de Sud și Columbia - au confirmat că o „proporție semnificativă” de femei ucise de partenerii lor intimi au raportat anterior autorităților o formă de violență înainte de decesul lor.

Raportul a precizat că, deși bărbații și femeile sunt victime ale violenței partenerului intim sau ale violenței în familie, bărbații reprezentau 80% din totalul victimelor omuciderilor la nivel mondial în 2023, însă doar 12% din aceste decese au fost atribuite violenței letale în familie, comparativ cu 60% în cazul femeilor.

Cifrele reale sunt mult mai mari, spun experții ONU

Cu toate acestea, agenția ONU a declarat că raportarea sa cu privire la estimările privind femicidul la nivel mondial a fost împiedicată de colectarea deficitară a datelor de către multe țări din întreaga lume și că există puține guverne care colectează date exacte privind femicidurile comise în afara sferei domestice.

Datele disponibile au arătat că, în Franța, 79% dintre omuciderile de femei au fost comise de parteneri intimi sau alți membri ai familiei între 2019 și 2022, alte forme de femicid, cum ar fi infracțiunile violente sau exploatarea, reprezentând 5% din cifrele totale. În Africa de Sud, datele au indicat că femicidurile din afara sferei domestice au reprezentat 9% din totalul omuciderilor de femei în perioada 2020-2021.

„În timp ce statele membre au adoptat din ce în ce mai multe măsuri pentru a aborda femicidul în ultimii ani, responsabilitatea eforturilor țărilor de a combate crimele bazate pe gen este măsurată și prin calitatea și disponibilitatea statisticilor lor privind femicidul”, se arată în raport. „Eforturile semnificative de a inversa tendința negativă în ceea ce privește disponibilitatea datelor ar crește astfel responsabilitatea guvernelor în ceea ce privește abordarea violenței împotriva femeilor.”

În acest an, femeile din țări precum Turcia, Kenya, India și Mexic au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva creșterii numărului de infracțiuni de femicid, iar mai multe guverne din întreaga lume s-au angajat să adopte noi legi pentru a recunoaște și a răspunde la numărul tot mai mare de femei care își pierd viața.

×
TOP articole
x close