Cele mai dure prevederi ale Legii antifumat au fost reiterate vineri, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.
Iată, mai jos, câteva dintre ele:
- Fumatul este interzis în mașina de serviciu, dar și în construcțiile proprietate privată aflate pe terenuri care aparțin autorităților.
Iată, mai jos, câteva dintre ele:
- Fumatul este interzis în mașina de serviciu, dar și în construcțiile proprietate privată aflate pe terenuri care aparțin autorităților.
- Dacă într-o locuință proprietate privată se desfășoară și activități ecomice, atunci aceasta devine ”loc de muncă” (chiar dacă activitatea de desfășăoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.
- Nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.
- Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private, cu acces restricționat.
- În pensiuni, hoteluri și hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienți.
- Deținuții din penitenciarele de maximă siguranță vor avea voie să fumeze în celule, cei din închisorile obișnuite se vor deplasa în spații special amenajate, la fel și personalul administrativ.
Legea va intra în vigoare pe 16 martie
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Legea antifumat a fost iniţiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect.
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.