EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Actualitate Social Ce se întâmplă cu pensiile speciale: ”Discrepanță de neconceput între pensia minimă și cea mai mare pensie specială”

Ce se întâmplă cu pensiile speciale: ”Discrepanță de neconceput între pensia minimă și cea mai mare pensie specială”

1 minut de citit Publicat la 11:13 20 Apr 2020 Modificat la 11:13 20 Apr 2020
Ce se întâmplă cu pensiile speciale: ”Discrepanță de neconceput între pensia minimă și cea mai mare pensie specială”
Foto: Pixabay.com

Proiectul privind desființarea pensiilor speciale a fost reluat la inceputul pandemiei de coronavirus si cand tara noastra a inceput sa fie afectata de aceasta criza. Parlamentarii s-au intrecut in idei si proiecte pentru impozitatea pensiilor speciale, care ii vizeaza inclusiv pe ei, inca proiectele si ideile au ramas blocate si fara un rezultat final. Motivul? Inca nu s-a ajuns la o intelegere intre partide, ce sa sustina si ce nu. Iar criza de coronavirus a facut ca parlamentarii sa lucreze de la distanta si din acest motiv nu ar fi reusit sa mai comunice pe anumite proiecte:

Cei de la USR sunt suparati tare pe colegii lor liberali comunicarea cu liberalii nu mai este una eficienta, asa ca proiectul celor de la USR cu desfiintarea pensiilor speciale in acest moment este doar depus la senat fara sa beneficieze de vreo sustinere. USR propune impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, acordate prin legi sociale si platite de la bugetul de stat, pe motiv ca este o discrepanță de neconceput între pensia minimă de 704 lei și cea mai mare pensie specială, de peste 70.000 lei – de aproximativ o sută de ori.

De cealalata parte PNL propune impozitarea progresivă a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia militarilor şi poliţiştilor. Se introduc trei cote: 10%, 60% şi 95%.

Propunerea PNL vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive PNL a introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR funcționarii Curtii de conturi Avocatul Poporului personalul navigant personalul diplomatic.

PSD nu a luat inca o decizie cu privire la ce proiect si forma vor sustine, insa, liderul grupului PSD din Camera Deputaților spunea că va propune impozitarea tuturor pensiilor. Asa ca pentru moment ideea de impozitare a pensiilor speciale a ramas doar un proiect uitat in sertare.

În luna ianuarie, Parlamentul a votat, cu acordul tuturor partidelor, desfiinţarea pensiilor speciale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică. Aproximativ 9.000 de persoane beneficiază, în România, de pensie specială, care nu e bazată pe contributivitate, ci a fost dată în baza unor legi speciale. Cea mai mare pensie specială este de 74.000 de lei şi aparţine unui fost procuror militar din regimul comunist.

×
Etichete: pensii speciale
x close