Parcarea neregulamentară reprezintă staţionarea în zone în care aceste lucru este strict interzise prin lege sau marcaje prezente la faţa locului, fie că este vorba de drumuri destinate circulației publice sau trotuare destinate circulației pietonilor. Parcarea neregulamentară se sancționează în România prin amendă şi puncte de penalizare pentru șoferul vinovat.
Cât este amenda pentru parcare neregulamentara în România
Amenda pentru parcarea neregulamentară se încadrează în clasa I de sancţiuni contravenţionale din Codul Rutier, pedepsite cu 2-3 puncte de amendă. Totodată, șoferului vinovat i se aplică şi două puncte de penalizare, iar cumularea de 15 astfel de puncte duce la suspendarea dreptului de conducere.
Ce înseamnă parcare neregulamentara, conform Codului Rutier
Între oprire neregulamentară şi parcare neregulamentară diferenţa este făcută de intervalul de timp în care un autovehicul a fost imobilizat. Astfel, dacă ne referim la un interval foarte scurt de timp, putem cataloga evenimentul drept oprire. În schimb, în cazul unui interval lung de timp, este vorba de staţionare sau parcare neregulamentară, care se pedepseşte conform legii.
Când ai voie sa parchezi pe trotuar
În general, parcarea pe trotuar este interzisă. Potrivit articolului 177 din Codului Rutier, oprirea sau staţionarea pe trotuare este interzisă. Totuși, autoritatea competentă poate permite oprirea sau staţionarea, parţial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă rămâne liber cel putin un culoar de minimum 1,5 metri lăţime înspre marginea opusă parţii carosabile, pentru circulaţia pietonilor.
Parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap
Parcarea neregulamentară pe locurile destinate persoanelor cu handicap atrage după sine sancţiuni dure şi ridicarea autovehiculului. Astfel, potrivit legii 448/2006, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.
Amenda pentru parcare neregulamentară creşte de la 1 ianuarie 2025
În prezent, parcarea neregulamentară se pedepseşte cu 2-3 puncte de amendă, iar în prezent astea înseamnă 330 de 495 de lei, deoarece punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut, deci 165 de lei. Însă, de la 1 ianuarie, odată cu creştere salariului minim brut, va creşte şi contravaloare punctului de amendă, de la 165 la 202,5 lei. Drept urmare, amenda pentru parcare neregulamentară va fi de 405 sau 607,5 lei, alături de punctele de penalizare.
Permisul de conducere se suspendă timp de 30 de zile dacă un şofer acumulează 15 puncte de penalizare, iar dacă acelaşi şofer acumulează alte 15 puncte de penalizare în mai puţin de un an de la ultima suspendare, perioada de suspendare va creşte la 60 de zile.
Ce se întâmplă dacă nu plăteşti parcarea
Dacă o persoană este sancţionată cu amendă pentru parcare neregulamentară şi refuză să achite amenda, se poate ajunge până la executarea silită. În primă etapă, un şofer amendat are la dispoziţie 15 zile pentru a achita amenda primită la jumătate din valoare. Astfel, o amendă de parcare de 495 de lei îl va costa pe șoferul amendat doar jumătate din această sumă dacă o achită în termen de 15 zile.
Totodată, procesul verbal ajunge şi la autoritățile locale de pe raza domiciliului șoferului sancţionat, iar dacă acesta nu achită amenda el va fi somat de către direcţia de Taxe şi Impozite. Daca tot nu achită amenda, se poate ajunge la executarea silită.
Unde se plătesc amenzile de circulaţie
Amenzile contravenţionale, indiferent de locul sancţionării sau domiciliul sancționatului, se pot achita la orice unitate a Trezoreriei Statului Român, la ghișeele Poştei Române sau la Direcția de Taxe și Impozite Locale.
În prezent, şoferii au la dispoziţie inclusiv mijloace online pentru a plăti amenzile de circulaţie, precum site-ul pus la dispoziţie de autorităţi - ghiseul.ro.