?Apreciem că va avea loc o extindere a traficului de droguri în toaţă ţara. Totodată, se va amplifica şi se va diversifica criminalitatea asociată consumului de droguri. Este posibil să aibă loc şi o creştere a numărului de consumatori de droguri, în special al celor care preferă cannabisul şi amfetaminele? , a declararat Alina Feraru, purtătorul de cuvânt de la Poliţia Română. Conform unui raport al Brigăzii Anti-drog ţările de provenienţă ale drogurilor din România vor rămâne aceleaşi iar heroina va fi în continuare cel mai căutat drog. La 100 de kilograme de heroină care intră în ţară, 1 kilogram rămâne în România. Cel mai scump drog va rămâne cocaina. Provenită din America de Sud, cocaina care tranzitează România este destinată pieţei spaniole. Intensificarea traficului va duce şi la modificări substanţiale pe piaţa românească de consum.
Surse din Poliţie spun că în România sunt în jur de 12.500 de narcomani. Numărul lor va creşte însă considerabil. Mai mulţi consumatori înseamnă şi mai multe infracţiuni colaterale. Pentru doza zilnică, toxicomanii ajung la tâlhării, furturi şi uneori chiar crime. În acelaşi timp, aceştia vor încerca, prin metode noi, să evite acţiunile Poliţiei.
?Mă duc la dealer care are deja heroina pregatita in seringa. Mi-o fac, ca să scap de răul din mine şi pe urmă plec pe stradă liber. Astfel dacă mă prinde poliţia să nu am bani la mine şi să nu pot să dau informaţii despre dealer? , povestea un consumator de droguri. În aceste condiţii, este de aşteptat ca poliţiştii Antidrog să fie din ce în ce mai solicitaţi. Ei se bazează şi pe colaborarea cu omologii lor din celelalte state ale Uniunii. Cocaina costă între 20.000 şi 30.000 de Euro/kg. Se vinde cu 100 Euro gramul iar cannabisul şi drogurile sintetice de calitate sunt aduse din Olanda
Observator