Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, ţine blocat dosarul Flota în schimbul graţiei prezidenţiale, susţine ziarul ?Ziua?. Jurnaliştii arată modul în care dosarul în care Traian Băsescu a fost trimis în judecată de fostul PNA - actuala DNA - a fost trecut pe linie moartă încă din 2005. Şi nimic nu s-a schimbat de atunci. Dosarul Flota' a fost returnat la DNA, în urma unei hotărâri a magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din aprilie 2005. Motivul: neregularitatea actului de sesizare a instanţei. Mai exact, pentru faptul că rechizitoriul nu a fost semnat de fostul şef al PNA, Ioan Amarie, ci de un adjunct al acestuia, Gheorghe Suhan. Sentinţa a rămas definitivă în urma unei decizii a Completului de 9 judecători de la începutul lunii decembrie 2005.
Potrivit legii, susţin jurnaliştii de la ?Ziua?, Daniel Morar ar fi trebuit să refacă actul de sesizare. Cu alte cuvinte, să modifice prima pagină a rechizitoriului, să înlocuiască denumirea Parchetul Naţional Anticorupţie cu Direcţia Naţională Anticorupţie, să modifice numele şefului instituţiei şi apoi să îl semneze. Acest lucru ar fi echivalat cu confirmarea rechizitoriului, caz în care dosarul trebuia să plece înapoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Teoretic, Morar avea şi posibilitatea de a-l infirma. În această situaţie ar fi trebuit să emită personal o ordonanţă în care să justifice măsura luată. Morar nu a luat însă niciuna dintre măsuri din 2005 şi până în prezent. Mai mult, DNA a răspuns unei solicitări a ziarului ?Ziua? şi precizează că rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Băsescu Traian nu a fost infirmat.
În Dosarul Flota, au fost trimişi în judecată 79 de inculpaţi pentru un prejudiciu adus statului de peste 300 de milioane de dolari, cauzat prin înstrăinarea a 16 nave ale CNM Petromin SA în anii 90. Printre ei se află şi Traian Băsescu, care a fost inculpat în acest dosar pentru abuz în serviciu, fals şi înşelăciune.
Antena 3