Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Capitală a stabilit sancţiunile profesionale pentru directorul de îngrijiri de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Matilda Constantinescu, precum şi pentru trei asistente medicale implicate în cazul copilului Sebastian Lungu. Asistenta şefă Elena Olteanu a primit avertisment fiind găsită vinovată de neglijenţă în serviciu şi existenţa unor date neconcordante în fişa de prezenţă.
În cazul aceleiaşi asistente va fi propusă schimbarea din funcţie, a declarat Gheorghe Georgescu, preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului. Asistenta Mariana Niţu a primit avertisment, iar pentru asistenta Silvia Roşca s-a propus suspendarea din funcţia profesională şi din calitatea de membru al Ordinului pentru şase luni. Gheorghe Georgescu a adăugat că asistentele aveau şi atribuţii de moaşe, ceea ce nu le permite specialitatea.
Pentru că a controlat cu superficialitate activitatea asistentelor din subordine şi nu a colaborat în derularea anchetei, directorul de îngrijiri, Matilda Constantinescu, a primit avertisment. De asemenea, sancţiunea a fost dată şi pentru cã lipseau rapoartele medicale de la secţie. Georgescu a precizat că va fi verificat şi modul în care directorul de îngrijiri a ocupat postul prin concurs.
Toate sancţiunile date de organizaţia din Capitală ajung la Consiliul Municipal al Ordinului, unde vor fi analizate în 10 ianuarie, iar în februarie, cel mai probabil, dosarele vor ajunge la Consiliul Naţional, a mai spus Georgescu.
Soţii Lungu, părinţii copilului, au acuzat personalul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti că fiul lor, Sebastian, acum în vârstã de patru luni, nu vede, nu aude şi nu poate fi alimentat decât printr-un furtun pentru că în momentul naşterii s-a asfixiat cu cordonul ombilical, înfăşurat în jurul gâtului.
Lipsa aerului i-a afectat creierul micuţului. Cuplul spune că această tragedie s-a produs pentru cã mama a rămas nesupravegheată de către medicii şi asistentele care erau de gardă.
Antena3.ro