Primul ministru al României anunţa miercuri că i-a cerut ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, să îl recheme de la post pe Ioan Preda, consulul României la Varşovia. Tăriceanu s-a declarat nemulţumit de modul în care consulul a tratat cazul lui Claudiu Crulic, tânărul român mort într-o închisoare poloneză, iar reacţia sa este îndreptăţită. Ziarul
Adevărul a intrat în posesia unor memorii scrise de Crulic, din care reiese că acesta l-a rugat pe Ioan Preda să trimită un reprezentant care să îl asculte şi să îl ajute.
Consulul i-a răspuns că nu are pe cine trimite, iar tânărul a murit, în cele din urmă, de foame. Asta deşi el ar fi fost dispus să renunţe la greva foamei, dacă cineva l-ar fi ascultat.
Înscrisurile au fost oferite de către poliţia poloneză familiei, odată cu repatrierea trupului. Unul dintre memorii, numit ?Rugăminte?, a fost adresat consulului României în data de 19 septembrie 2007. Daniel Claudiu Crulic îi spunea oficialului român că a intrat în greva foamei de când a fost reţinut de poliţie, pentru că este nevinovat, şi a cerut o întâlnire cu un bun reprezentant al ambasadei, schimbarea arestului şi a avocatului din oficiu. ?
Claudiu chiar a crezut până în ultima clipă că va primi sprijin de la ambasadă?, a declarat Carmen Cracană, verişoara tânărului, pentru
Adevărul.
Sprijinul nu a venit, precum nici un răspuns din partea ambasadei.
Pe 28 septembrie, Crulic revine cu o nouă rugăminte adresată ?domnului consul al României?. El îi aduce la cunoştinţă că îşi menţine refuzul de hrană început pe 10 septembrie şi îi explică faptul că îşi poate dovedi nevinovăţia cu biletele de transport dus-întors Cracovia-Milano cumpărate de la firma EuroLines Jordan. Crulic l-a rugat pe consul să verifice măcar telefonic spusele sale. ?Nu se poate ca o persoană să fie în două locuri în acelaşi timp şi în aceeaşi zi?, a scris el.
După o lună şi jumătate a venit şi răspunsul din partea consulului. Ioan Preda i-a spus tânărului de 33 de ani să aibă încredere în justiţia poloneză care va face dreptate dacă se va stabili că este nevinovat. Era 25 octombrie 2007, o dată importantă conform consemnărilor făcute de Crulic într-un calendar improvizat. Tânărul avea să noteze faptul că a slăbit 30 de kilograme până la primirea respectivului răspuns, care însă nu l-a mulţumit.
Potrivit celor două memorii,
Claudiu Crulic ar fi fost dispus să încheie greva foamei dacă ar fi avut o întrevedere cu autorităţile române cărora dorea să le prezinte abuzurile la care credea că este supus de poliţia şi justiţia din Polonia. Cum asta nu s-a întâmplat, Crulic a continuat greva foamei, dar a fost prea slăbit pentru a-şi mai nota ceva în ultimele două luni până la moarte: decembrie şi ianuarie. ?Cred că era mult prea slăbit ca să mai poată scrie. Dacă într-o lună şi jumătate a slăbit 30 de kilograme, atunci e explicabil de ce avea doar 26 de kg când a murit", au spus rudele.
Sursa: Adevărul
Sursa foto - Adevărul: Calendarul improvizat de Crulic
Antena3.ro