În sectorul uleiurilor şi grăsimilor vegetale, România înregistrează de asemenea un nivel mai scăzut al consumului decât media UE, de 12 litri pe cap de locuitor anual, faţă de 26 de litri în Uniune Europeană. Consumul de pâine a început să cunoască o scădere în ţara noastră, românii arătând o preferinţă mărită pentru pastele făinoase.
Sucurile şi băuturile răcoritoare sunt produse preferate de români. Astfel, un român consumă în medie 62 de litri de asemenea produse, cu 8 litri mai puţin decât un cetăţean din restul Uniunii Europene. În privinţa vinului, românii consumă cu peste 10 litri mai puţin decât europenii, în fiecare an, adică 21,4 litri de om, în timp ce media în estul Europei este de 32 litri.
Însă se poate spune că românii mănâncă sănătos. În sectorul lactatelor, consumul este de 240 de litri pe cap de locuitor, puţin mai mare decât media în Uniunea Europeană, de 237 litri. Şi pe acest segment, Ministerul Agriculturii estimează o creştere astfel încât consumul de lapte şi produse lactate va ajunge la 300 de litri pe cap de locuitor în 2013.
În industria alimentară din România activează 12.966 unităţi de procesare, din care cele mai multe în sectorul de morărit şi panificaţie - 6.353. În sectorul de lapte şi produse lactate sunt active 876 unităţi, iar 1007 unităţi activează în sectorul carne şi produse din carne.
Industria alimentară din România contribuie cu 4,6% la Produsul Intern Brut al Romaniei şi aduce 26% din valoarea totală a producţiei agricole brute. Circa 240.000 de persoane, adică aproximativ 5% din populaţia activă, lucrează în industria alimentară autohtonă.
Antena 3