Peste 700 de oameni din comuna bistriţeană Spermezeu sunt în acest moment izolaţi, din cauză că podul dintre satele în care locuiesc şi restul comunei s-a prăbuşit. Ploile abundente au atras după ele copaci şi rădăcini care au rupt podul şi au inundat mai multe gospodării şi terenuri agricole. Fântânile sunt inutilizabile, iar aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă şi alimente este aproape imposibil de realizat. Primarul comunei spune că ar fi nevoie de o motopompă ca să tragă apa colmatată din fântâni, dar şi de sprijin guvernamental pentru refacerea podului.
Panică luni noapte în localitatea maramureşană Bozanţa Mică, unde localnicii au stat de veghe de frica apelor. Râul Lăpuş a ajuns la mai puţin de o jumătate de metru de gospodăriile lor şi oamenilor le este teamă că apele vor ajunge la case.
La mai puţin de 20 de km de Baia Mare, râul Lăpuş a inundat zeci de hectare de teren agricol. Albia râului s-a lăţit cu un kilometru şi a ajuns foarte aproape de zona în care locuiesc peste 40 de rromi. În faţa pericolului, oamenii şi-au vărsat nervii pe reprezentanţii primăriei veniţi la faţa locului să evalueze pagubele.
Mai mulţi angajaţi ai primăriei au suprevegheat toată noaptea zonele în care râul ar putea creea probleme.
Prognoza meteorologilor nu este deloc liniştitoare. Aceştia estimează că în următoarele ore apele râului Lăpuş vor creşte cu peste 40 de cm. În cazul în care perviziunea se va adeveri colonia de romi va fi evacuată.
Şi hunedorenii din comuna Crişcior au stat până târziu în noapte sub ameninţarea apelor Crişului Alb. După ce luni gospodăriile le-au fost inundate, oamenii au stat cu frica în sân de teama altor viituri. Oamenii au ajuns la disperare din cauza inundaţiilor care vin peste ei în fiecare an.
După viitura de luni, oamenii şi-au pus la adăpost animalele şi sunt gata să fugă din calea apelor, dacă acestea se vor revărsa din nou. Autorităţile monitorizează permanent debitul râului pentru a preveni populaţia în timp util.
Pentru judeţul Hunedoara, codul portocaliu se menţine şi marţi, când sunt anunţate precipitaţii însemnate cantitativ.
Două oraşe fără apă potabilă
Locuitorii din oraşele Anina şi Caransebeş, din judeţul Caraş Severin, au rămas fără apă potabilă la robinet. Din cauza aluviunilor aduse de pe munte staţia de epurare care deserveşte cele două oraşe nu mai face faţă. Autorităţile au avertizat populaţia să nu mai folosească apa de la robinet decât pentru scopuri menajere. Locuitorii din Caransebeş au luat cu asalt fântânile şi izvoarele din oraş, pentru a-şi face provizii. Situaţia este mai gravă în oraşul Anina, unde nu există fântâni, iar oamenii sunt nevoiţi să dea bani pe apă îmbuteliată.
Cod portocaliu
Hidrologii au emis avertizări cu cod galben şi cod portocaliu în special pentru centrul şi vestul ţării. Ploile abundente din ultimele zile au afectat majoritatea judeţelor din partea de nord şi de nord-vest a ţării, dar şi în Banat s-au produs inundaţii puternice.
Antena 3