Cele două săptămâni din mijlocul lunii lui Cuptor trebuie respectate cum se cuvine, după obicei străvechi, căci le e dedicată Pârliilor răzbunătoare. Iar Panteliile nu știu de glumă.
În tradiţia românească străveche, perioada cuprinsă între 13 şi 27 ale lui Cuptor este cunoscută drept Zilele Panteliilor sau Pârliilor. Lumea obişnuişte să respecte cu stricteţe şi săptămâna de dinaintea sosirii lor, şi cea de după. Căci, de nu-s cinstite cum trebuie, acestea se răzbună crunt, scrie romaniatv.net.
Se spune că Panteliile sau Pârliile ar fi fost surorile Sfântului Ilie. Şi sunt atât de răutăcioase, că pârjolesc lanurile în urma lor, de ciudă că oamenii nu le acordă respectul cuvenit. De aceea, trebuie să le îmbunăm. Cum? Prin odihnă, fără munci la câmp şi fără treburi casnice în exces.
De Pârlii, femeile nu lucrează, pentru a se feri de primejdiile focului, de căldură mare şi de boli febrile. Atenţie! E o perioadă în care gătitul la cuptor şi, mai ales, coptul pâinii, e strict interzis!
Totuşi, e voie să se dea hrană vitelor şi animalelor din curte, să se ude grădinile, să se adune seminţele de la legumele coapte, să se aducă grâul de la câmp, cu mare grijă, pentru a nu risipi boabele. E vremea pentru săpatul viei, seceratul grâului, cositul trifoiului, strânsul fânului, aratul miriştei şi semănat.