Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce să nu faci sub nicio formă de Moş Nicolae dacă vrei să-ţi meargă bine

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce să nu faci sub nicio formă de Moş Nicolae dacă vrei să-ţi meargă bine

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 06:00 06 Dec 2022 Modificat la 06:00 06 Dec 2022
traditii superstitii obiceiuri sfantul nicolae
Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce să nu faci sub nicio formă de Moş Nicolae dacă vrei să-ţi meargă bine Sursa foto: Unsplash.com | Laura James

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Acesta mai este cunosc ca Nicolae de Bari, Nicolae Minunantul sau Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Acesta a fost cunoscut ca fiind un drept credincios, cu o vastă cultură religioasă, dar şi ca un om de înaltă moralitate.

Sfântul Ierarh Nicolae a studiat la cele mai renumite şcoli ale vremurilor, pentru ca apoi să petreacă un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit şi preot sub îndrumarea unchiului său care era episcop.

Când părinţii acestuia au trecut la cele sfinte, Sfântul Nicolae nu şi-a dorit nimic din averea lăsată de către părinţi, astfel că acesta a împărţit-o pe toată oamenilor săraci.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ierarh Nicolae, din calendar ortodox 6 decembrie 2022

În tradiţja populară, ziua de Sfântul Nicolae este cea care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou.

În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, care l-ar putea vedea pe Sfântul Nicolae aşezat în dreapta lui Dumnezeu.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nicolae. Sărbătoare în calendar ortodox, din 6 decembrie 2022

"Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae!

Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene.

Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre.

Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!".

×
TOP articole
x close