SFÂNTA PARASCHEVA Peste 220 de persoane care au venit la Iaşi zilele acestea, în pelerinaj la Sfânta Parascheva, au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza frigului, nealimentaţiei şi a oboselii, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Ionuţ Catană.SFÂNTA PARASCHEVA
SFÂNTA PARASCHEVA Sute de urgențe
SFÂNTA PARASCHEVA Catană a declarat că, de marţi dimineaţa, de la începutul pelerinajului la moaştele Cuvioasei Parascheva şi Sfintei Tecla, şi până în cursul dimineţii de sâmbătă, s-a intervenit în peste 220 de situaţii pentru acordarea primului ajutor unor persoane cu probleme medicale. Jumătate dintre bolnavi au avut nevoie de îngrijiri medicale în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.
SFÂNTA PARASCHEVA Conform acestuia, tot în această perioadă, 28 de pelerini au fost transportaţi la spital.
SFÂNTA PARASCHEVA Cei mai mulţi dintre pelerini stau la rând din cursul zilei de vineri, pentru a se închina sâmbătă, de hramul Cuvioasei Parascheva, la racla sfintei, precum şi la racla Muceniţei Tecla. Moaştele celor două sfinte au fost depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
SFÂNTA PARASCHEVA În prezent, peste 44.000 de pelerini veniţi din ţară şi străinătate, conform unor surse oficiale, formează un rând lung de câţiva kilometri. Ei aşteaptă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia. Numărul credincioşilor care vin în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este în creştere de la o oră la alta.
SFÂNTA PARASCHEVA Mii de credincioşi se află sâmbătă dimineaţa pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi şi pe străzile din împrejurimi pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu prilejul sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
SFÂNTA PARASCHEVA Ceremonialul este oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan. La slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi mai participă mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei, mitropolitul Olteniei, Irineu, şi mitropolitul Basarabiei şi exarhul Plaiurilor, Petru.
SFÂNTA PARASCHEVA Peste 44.000 de pelerini veniţi din ţară şi străinătate, conform unor surse oficiale, formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia, numărul acestora fiind în creştere de la o oră la alta.
SFÂNTA PARASCHEVA Credincioşii sunt de părere că că vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate mai multă dacă trec prin faţa raclei Sfintei Parascheva în ziua în care se prăznuieşte hramul acesteia.
SFÂNTA PARASCHEVA Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj şi moaştele Întâi Muceniţe Tecla, de la Mănăstirea Neamţ.
SFÂNTA PARASCHEVA Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.
SFÂNTA PARASCHEVA Cunoscută şi ca Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva este considerată în popor ca fiind ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani.