SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Biserica Ortodoxa prăznuieşte în fiecare an, la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cea mai de seamă dintre sărbătorile Sfintei Fecioare. Peste 2,2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica. Cele mai multe sunt femeile, adică peste 1,8 milioane. În rândul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela şi Mioara.
De această mare sărbătoare a creştinilor ortodocşi sunt legate o mulţime de obiceiuri şi superstiţii.
OBICEIURI SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI
- În aceasta zi femeile merg la biserica si impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.
- Tot acum se dau de pomana faguri de miere.
- Intre Santa Marii (15 august-8 septembrie) se seamana grâul.
- La Sf. Maria Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, fiind bune de leac.
TRADIŢII SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI - Ciobanii coboară oile de la munte.
- In sudul tarii, se tocmeau pandarii pentru vii si se lega ciocul pasarilor, pentru a nu prada strugurii, se culegeau nucii.
- barbatii isi schimba palaria cu caciula
- se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa
Schimbarile de anotimp au fost interpretare in popor ca fiind semne ale tristetii naturii, care regreta plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai creste, iar frunzele incep sa se ingalbeneasca.
SUPERSTIŢII SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI
- Daca la Sf. Maria Mare infloresc trandafirii, toamna va fi lunga.
- E bine sa povestesti minunile savarsite de Maica Precista.
- Se culege navalnicul, o planta ce creste in paduri, in locuri stiute numai de unele femei batrane, care o folosesc la descantatul de dragoste. Navalnicul este dat fetelor sa-l poarte in san; se crede ca are puterea magica de a atrage dragostea flacailor pentru cea care-l poarta.
- Icoana Maicii Domnului, nelipsita din casele romanilor, se spala cu busuioc de catre fete si baieti, pentru a avea noroc in dragoste.
Cercurile Maicii Domnului In credinta populara, Maica Domnului este protectoarea familiei, a fertilitatii si a nasterii. Cu o zi inaintea si una dupa Sf. Maria (14 si 16 august), femeile insarcinate tin "Cercurile Maicii Domnuluii. In aceste zile speciale, ele nu lucreaza, in semn de respect pentru cea care protejeaza nasterea si feritilitatea. Obiceiul este intilnit cu precadere in Moldova, de aceea se spune ca acolo se nasc mai multi copii.