Antena 3 CNN Actualitate Religie Sf. Parascheva, tradiții și obiceiuri. De ce i se mai spune sărbătorii „Vinerea celor 12 vineri”. Trebuie neapărat să știți asta

Sf. Parascheva, tradiții și obiceiuri. De ce i se mai spune sărbătorii „Vinerea celor 12 vineri”. Trebuie neapărat să știți asta

2 minute de citit Publicat la 13:48 12 Oct 2018 Modificat la 13:48 12 Oct 2018
Sf. Parascheva, tradiții și obiceiuri. De ce i se mai spune sărbătorii „Vinerea celor 12 vineri”. Trebuie neapărat să știți asta
Foto: pixabay.com

Sf. Parascheva. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. In credinta populara Sfanta Parascheva este numita "Vinerea Mare de Toamna" sau "Vinerea celor 12 vineri". Onomasticul grec "paraskevi" inseamna "a cincea zi a saptamanii, vineri".

Sf. Parascheva. "Vinerea Mare de Toamna" se celebreaza in miez de toamna, cand desfrunzirea arborilor si "incaruntirea" campurilor, de brumele timpurii, anuntau "imbatranirea timpului" si incheierea ciclului calendaristic" (dr. Maria Bocse, specialist in etnologie).

Sf. Parascheva. Sfanta Parascheva - Vinerea celor 12 vineri:

Sf. Parascheva. In cinstea Sfintei Parascheva, crestinii tineau 12 vineri legate de anumite praznice si sfinti (din prima saptamana a Postului Mare, dinaintea Bunei-Vestiri, din Saptamana Mare, dinaintea Inaltarii, dinaintea zilei Sfintei Treimi, dinaintea sarbatorii nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, dinaintea sarbatorii Sfantului Ilie, dinaintea Adormirii Maicii Domnului, dinaintea Sfintilor Arhangheli, dinaintea Sfintilor Cosma si Damian, dinaintea Nasterii Domnului, dinaintea Botezului Domnului).

Sf. Parascheva. In traditia populara, "Sfanta Vineri" este cea care stapaneste lumea femeilor si a indeletnicirilor acestora. In aceasta zi era interzisa munca la camp, spalatul rufelor, cusutul, torsul si tesutul.

Sf. Parascheva. Ziua Sfintei Parascheva este si zi de pomenire a celor trecuti in "Lumea Neintoarcerii". Cu aceasta ocazie se dau de pomana paine din graul nou si must.

Sf. Parascheva. Credintele si legendele populare o infatiseaza pe Sfanta Parascheva sub chipul unei batrane care vegheaza pentru sanatatea oamenilor si fertilitatea pamantului. Apare sub chipul batranei deoarece, ca personificare a zilei, ea este cea mai batrana dintre surorile ei. Sfanta Cuvioasa Parascheva mijloceste catre Domnul pentru toti crestinii, ocroteste si izbaveste de boli, de spaima si de pagube, risipeste furtunile, aduce mana roditoare si belsug.

Sf. Parascheva. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare. Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sfintei Parascheva langa fantani si izvoare.

Sf. Parascheva. Sfanta Cuvioasa Parascheva daruieste ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, bolnavilor si saracilor. Anumite rugaciuni inchinate ei erau scrise pe mici pergamente si purtate la gat, ca aparatoare de boli. In cazul durerilor de cap acestea se legau la frunte.

Sf. Parascheva. Sarbatoarea inchinata Sfintei Parascheva concentra numeroase practici de pronosticare meteorologica. Taranii cunosteau cum va fi iarna, in functie de modul in care dormeau oile in ziua praznuirii ei: daca dormeau unite, era semn ca iarna va fi grea, iar daca dormeau rasletite, era chipul unei ierni blande.

×
x close