Constănțeanul a povestit că a fost abordat pe o rețea socială de un individ care spunea că e preot și care i-a cerut o sumă uriașă e bani în scop caritabil. Profund emoționat de cazul prezentat, bărbatul a fost la un pas de a-și da banii pentru a ajuta. Din fericire, și-a dat seama de înșelăciune cu puțin timp înainte.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a vorbit despre acest caz și le-a recomandat tuturor să aibă grijă cu cine vorbesc pe internet și, mai ales, cui donează bani.
“În primul rând, este vorba de chestiuni ce ţin de Poliţie, este furt de identitate. În al doilea rând, oamenii să verifice identitatea celor care pretind bani. De regulă, aceste persoane sunt cele mai suspecte, în cazuri se prezintă personal sau prin organizatii, certificate, ONG-uri, activităţi de binefaceri s.a.m.d.. Nu oricine cere bani este preot. Oamenii să fie mai atenţi ce fac cu banii lor, pentru că este din seria înşelătoriilor, avem şi metoda accidentul, alte metode de inşelătorie cum ar fi mailuri sau mesaje. De regulă, o firmă sau persoană serioasă nu cere bani aşa, cu atât mai mult cu cât este vorba de un preot cunoscut, adică, în paranteză spun, a fost aşa de neinspirat că a copiat şi identitatea acestuia, sau poate tocmai la asta s-a şi gândit că mulţi vor fi uşor de păcălit. Când avem nevoie de colecte financiare se face pe cale publică, aşa cum face Patriarhia română şi Sf Sinod. Se dă anunţ în biserică, desemnăm oamenii, prezentăm cine va merge, Biserica nu face astfel de chestii. Cel putin, la noi, în Arhiepiscopia Tomisului, nu am avut asemenea campanii de recrutare financiară la persoană. Dacă am avut un proiect sau un caz social, am făcut apel prin mijloacele de comunicare clasice şi am indicat unde se poate ajuta, am indicat persoana respectivă, am dat date necesare, care pot fi verificate, nu aşa, îmi fac un cont pe facebook si cer bani în numele cuiva, asta este înşelătorie, sunt firme care fac aşa ceva, care au instituţii specializate şi organisme specializate pe astfel de colecte, fie că este vorba de colectă publică sau cazuri sociale mai grave. Atenţie, Biserica nu face recrutări financiare la persoană!”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, pentru Replica.
Cazuri asemănătoare cu acesta se întâmplă destul de frecvent în ultimul în timp. Săptămâna trecută părintele Constantin Necula a transmis un mesaj video celor care îl cunosc pentru a le atrage atenția asupra faptului că mai multe persoane se folosesc de identitatea sa pentru a cere bani de la oameni.
Părintele mai precizează că nu mai folosește Facebook-ul de un an de zile și le spune tuturor să nu cadă în plasa escrocheriilor făcute pe internet.
„Sunt părintele Constantin Necula de la Sibiu și vă îmbrățișez cu drag! Nu și pe hoții care vă confiscă de pe Facebook banii și care vă aburesc că aș putea intra vreodată – atât de agramat și atât de prost pregătit în dialog cu dumneavoastră. De un an de zile am închis Facebook-ul, nu comunic pe niciun site din cele care sunt prezentate ca fiind ale mele. Vă doresc foarte multă sănătate, dar și multă atenție cui încredințați banii, valorile dumneavoastră și conștiința".