Ortodoxe
Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul ; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul (Sâmbăta morților — moșii de iarnă)
Greco-catolice
Sf. cuv. m. Conon. Pomenirea morților
Romano-catolice
Ss. Luciu I, pp.; Teofil, ep; Adrian din Cezareea, m.
Sfântul Mucenic Conon din Isauria, pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 martie, a trăit pe vremea Sfinților Apostoli, în primul secol creștin, în provincia Isauria din Asia Mica.
După căsătorie a hotărât împreună cu soția sa, Ana, să trăiască în curăție. Primind credința creștină, Sfântul Conon și-a convins și familia să se boteze. A devenit preot și a adus la religia creștină un mare număr de oameni.
În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domițian (81-96), funcționarul imperial Magnus, care a început persecuțiile împotriva creștinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populația s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, a murit în casa sa, în ziua de 5 martie.
Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Conon Grădinarul care a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) și era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, și aici și-a făcut aici o grădină în care semăna verdețuri, agonisindu-și astfel hrană.
A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor și L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătut în picioarele lui piroane de fier și a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi și, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui și-a dat duhul său.