Sf. Mari Mc. Serghie și Vah; Sf. Mc. Iulian preotul, Chesarie diaconul și Polihornie
Greco-catolice
Sf. m. Sergiu și Vach; Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului
Romano-catolice
Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului
Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 7 octombrie, au deținut funcții înalte în armata imperială în timpul împăratului Maximian (286-305).
Creștini, vestiți pentru vitejia lor, Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost denunțați că nu aduc jertfe zeilor. Au fost îndemnați să intre în templul păgân pentru a participa la ritual, dar au refuzat, mărturisind credința în Hristos.
Au fost legați cu lanțuri și purtați așa pe străzile Romei, după care au fost trimiși în Antiohia pentru judecată, pentru că fiind apropiați ai împăratului Maximian, acesta nu a dorit să asiste la suferința Sfinților Mucenici.
Ajunși în Antiohia au fost supuși la chinuri pentru a renunța la credința creștină. Sfântul Vah a murit în timpul acestora, iar Sfântului Serghie i-a fost tăiat capul, după ce a îndurat multe suferințe, dar nu și-a lepădat credința.
Capetele acestor Sfinți Mucenici au fost aduse în Țara Românească de către domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521) și depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Sfintele moaște au fost mutate la Catedrala mitropolitană din Craiova în 1949. Părticele din moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah se găsesc și la Biserica Palatului Cotroceni.