Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani” şi ce este bine să faci în această zi

Sărbătoare mare. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani” şi ce este bine să faci în această zi

S.T.
1 minut de citit Publicat la 11:10 12 Ian 2018 Modificat la 11:10 12 Ian 2018
o_1c3kq4p2ioe0ieh12df1no117vg8.jpg
Foto: pixabay.com

Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este pomenită în calendarul creştin ortodox la 12 ianuarie.

A trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235), fiind dintr-o familie de vază a capitalei imperiale. Deşi ocupa funcţii înalte în administraţia romană - a fost în trei rânduri guvernator - tatăl Sfintei Tatiana îşi păstra în taină credinţa creştină.

Ajunsă la maturitate Sfânta a ales să trăiască în castitate. Pentru virtuţile ei a fost aleasă în slujba de diaconiţă a Biserici din Roma.

Deşi împăratul Alexandru nu era un prigonitor - se spune că mama sa, Iulia Mamia, era creştină - în timpul lui au avut loc multe persecuţii anticreştine, ordonate de guvernatori săi. Într-una din acestea a fost prinsă şi Sfânta Tatiana şi, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după care i s-a tăiat capul. Aceiaşi soartă a avut şi tatăl său.

Capul Sfintei Muceniţe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeaşi raclă cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, şi ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah.

În timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), boierii Craioveşti au adus capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului şi apoi la Catedrala mitropolitană "Sfântul Dimitrie" din Craiova.

Data de 12 ianuarie este zi importantă pentru creştinătate, astfel că este bine să urmaţi câteva reguli pentru a vă merge bine. Este foarte important să vă rugaţi şi să aveţi un gând pentru semenii voştri. Este bine şi să daţi ceva de pomană, dar şi să nu vorbiţi urât. În plus, este bine să nu faceţi treabă prin gospodărie.

×
x close