INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Creştinii sărbătoresc, sâmbătă, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ziua în care începe iarna, fiind totodată şi prima dezlegare la peşte din Postul Crăciunului.
Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.
INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Părinţii Maicii Domnului, Sfinţii Ioachim şi Ana, lipsiţi de copii, dar cu credinţă în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinţi, făgăduind că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu şi îl vor închina Lui. Un înger le vesteşte că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinţii Ioachim şi Ana nu au uitat de promisiunea făcuta lui Dumnezeu şi, la vârsta de trei ani, au dus-o pe fiica lor la templu.
Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezatorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, unde a stat până la vârsta de 15 ani.
INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, numită Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia, este o sărbătoare a luminii, care sparge întunericul iernii, al morţii. Sărbătoarea corespunde în Calendarul popular cu celebrarea unei divinităţi a lupilor.
În această zi se dă de pomană lumina de veci, lumânarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. Tot de Ovidenie, se fac praznice, se dă de pomană şi se aprind lumânări pentru copiii morţi nebotezaţi şi pentru oamenii înecaţi şi morţi fără lumânare.
INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este ziua în care copiii puneau crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ţinute în lumină şi căldură, înmugureau şi înfloreau şi erau folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Aceasta este şi semnificaţia din colinde a cântării "florile dalbe, flori de măr".
Strămosii noştri ştiau de la bătrânii lor că acea nuieluşă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceea înflorea până de Crăciun, înseamna ca sfântul a dorit iertarea celui căruia i-a fost dăruită crenguţa.
INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ.Pentru ca bucuria sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte. Este de altfel prima din cele 11 zile din Postul Crăciunului în care se poate mânca peşte.
Bătrânii spuneau că, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă. Daca vor fi nori, peste an vor fi epidemii şi, de va ninge, va fi iarnă grea.
INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Ca să aibă spor şi belşug în casă, în această zi oamenii nu trebuie să lucreze. De asemenea, gospodinele nu trebuie să spele rufe, fiind o sărbătoare bisericească marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.