Rusalii 2018. Sărbătoarea Rusaliilor, este legată de numeroase obiceiuri în localităţile României, unele inedite.
Rusalii 2018. În localitatea bistriţenă Figa are loc în fiecare an Înstruţatul sau Împănatul boului. Este, de altfel, cel mai cunoscut obicei la care participă sute de localnici.
Rusalii 2018. La Cluj Napoca în schimb, câteva mii de oameni au participat la tradiţionala procesiune de Rusalii. În fruntea cortegiului au fost zeci de preoţi care s-au rugat pentru roadele pământului şi bunăstare.
Rusalii 2018. A fost al optulea an consecutiv în care mitropolitul Clujului a condus procesiunea. Mitropolitul Andrei a condus prin centrul oraşului Cluj-Napoca, Procesiunea de Rusalii. Evenimentul continuă tradiţia din Ardeal care are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
Rusalii 2018. În ziua premergătoare celei de Rusalii, fetele şi feciorii din sat se adună în grupuri, merg la pădure si strâng flori din care fac o cunună pe care o păstrează până a doua zi. În duminica Rusaliilor, celui mai falnic bou din sat i se pune cununa pe creştet, iar apoi este înhămat şi împodobit cu flori şi panglici colorate.
Rusalii 2018. După încheierea liturghiei, animalul este purtat de feciori, de la Biserică până în vârful unui deal, fiind însoţit de fete de măritat îmbrăcate în straie populare şi călăreţi.